Eftersom vi har ett riktigt fint sortiment av vapenvård i butiken så är det kanske på sin plats med en guide för att beskriva vad man ska ha alla prylar till?

Vapenvård

Till att börja med kan man väl säga att det finns två typer av produkter när det kommer till vapenvård; det finns de man behöver och så finns det de som underlättar arbetet, men som inte är ett "absolut måste". Det är lite som att tvätta bilen, vill man bara ha en ren bil som tar en från punkt A till B kan man tvätta den i borsttvätten på Statoil, är man stolt över bilen, gillar att vårda saker och har en lättare personlighetsstörning kan man spendera ett par tusen kronor på att beställa vårdprodukter från jordens alla hörn. (Vi på Active Outfit gör det sistnämnda…)

Lista på saker du behöver för en grundlig vapenvård:

Draglappar

Det är viktigt att använda rätt storlek på draglapparna i förhållande till vapnets kaliber. För små draglappar kommer att ”springa igenom” pipan utan att göra rent, för stora riskerar att fastna med massor av extraarbete och svordomar som följd.Vapen01


 

Jagg

Jaggen skruvas fast på läskstången och används tillsammans med draglapparna. En jagg är en metallcylinder anpassad till vapnets kaliber, oftast med en spets på. En draglapp fästs på spetsen och träs över jaggen som sedan trycks genom pipan, jaggens storlek pressar då draglappen mot pipans innerväggar och ger bra kontakt med hela ytan, jämfört med att bara dra en lapp med en dragögla. Jaggens storlek bör med andra ord vara väl anpassad för vapnets kaliber.

Vapen02


 

Solvent för krut och koppar

Det finns delade meningar om huruvida man ska använda två olika solventer för kopparrester (tombak) och krutrester i pipan eller någon av de kombinationsprodukter som finns på marknaden. Att använda två olika solventer ger med stor sannolikhet det bästa resultatet, men att använda en kombinerad ”allt-i-allo” för att rengöra vapnet från alla föroreningar kan vara ett enklare val. Det beror väl i slutändan mest på ambitionsnivån (om du vill hålla ditt vapen i ”fabriksnytt” skick eller i ett gott bruksskick) och hur roligt du tycker det är att testa olika medel. Det är viktigt att komma ihåg att inte lämna solventer som innehåller ammoniak i pipan under en längre tid (läs: längre än 15-30 minuter). Ammoniak drar till sig fukt från den omgivande luften, så om du exempelvis lämnar en solvent med ammoniak i pipan över natten så är risken för att du får rostangrepp i vapnet stor.

Vapen03


 

Läskstång

Det allra bästa är att använda en hel läskstång (dvs. inte en av de många delade varianterna som finns) eftersom det ger bäst stadga när du arbetar med stången. En delad läskstång kan dock vara enklare att både förvara och transportera, så ska du ut på jaktresa och vill ha vårdgrejerna med dig så är det betydligt enklare med en delad än att försöka passa in en 1 meter lång metallpinne i packningen.

läskstång


 

Bronsborste

Bronsborsten används för att applicera olika produkter i pipan. Borsten bör vara anpassad till vapnets kaliber och av hög kvalitet så du slipper byta ut den efter varannan vapenvård.

Bronsborste


 

Nylonborste

Nylonborsten används framförallt för att applicera medel som kan lösa upp metallborstar. Även denna bör vara av hög kvalitet och rätt dimension för vapnets kaliber.

Nylonborste


 

Vapenolja eller fett

Vapenoljan är till för att smörja vapnets rörliga delar, skydda metallen mot rostangrepp och att hålla vapnet i gott skick. En vapenolja av hög kvalitet lämnar en tunn, heltäckande hinna efter sig som skyddar mot rost under lång tid. Den ska även behålla sina egenskaper även vid kallare temperaturer. Vapenfett har delvis samma funktion, men sitter kvar bättre och längre. Nackdelen med vapenfett är att det blir kladdigt och kan attrahera damm och annan smuts, därför används vapenfett framförallt för att skydda vapnet under längre förvaring och vapenolja för att skydda vapnet under mer regelbunden användning, men det kan även variera beroende på vapen.

vapenolja

 


 

Lista på saker som underlättar, men inte krävs:

Bore Guide

En Bore Guide är ett verktyg som du på samma plats som slutstycket normalt har. Verktyget underlättar vapenvården genom att se till att smuts, avlagringar, rengöringsmedel, olja och liknande inte kommer in i mekanismen och magasinet. Bore Guiden är formad som ett rör som man för draglappar, borstar och annat genom med läskstången och ser till att allting hamnar där det ska, men inte någon annanstans där det kan göra skada.

Vapen04


 

Bore Light

En Bore Light är en specialanpassad ficklampa för att enkelt kunna lysa in i pipan och se om det fortfarande återstår avlagringar och annat. Praktiskt, eftersom det annars kan vara svårt att lysa med en vanlig ljuskälla.

 Borelight


 

Boresnake

En Boresnake är ett läsksnöre som fungerar som en integrerad bronsborste och lång draglapp. Idén är att bronsborsten rengör och drar ut smutsen och att man med den bakre änden oljar in vapnet i ett enda drag. Detta är ofta inte tillräckligt för en grundlig vapenvård, men kan vara ett perfekt komplement under resor eller att ha med sig under jakten om olyckan skulle vara framme och man doppar pipan i snö, jord eller annat. Det kan också duga fullt tillräckligt för en lättare vapenvård.

Boresnake


 

Vårdbänk eller vapenvårdsställ

Det finns olika typer av praktiska ställ och bänkar på marknaden som du kan fästa vapnet i under vården. Det underlättar en hel del eftersom man annars ofta önskar att man hade både tre och fyra armar...

Vapenvårdställ


 

Vårdsmatta

En vårdmatta kan vara ett bra sätt att undvika spill och repor på både underlag och vapen. Dessutom ser det ju proffsigt ut...

Vapenvårdsmatta


 

Grundlig vapenvård, steg för steg


Några tumregler och tips innan du börjar:

- Dra alltid ur pipan i skjutriktningen, dvs. från pipans bakre del fram mot mynningen. Självklart måste läskstången dras ut samma väg som den kom (dvs. bakåt), men det ska alltid ske utan draglapp. Detta gäller inte borstar som med fördel dras i båda riktningarna. Viktigt är dock att aldrig vända med en borste inne i pipan, utan att alltid föra ut hela borsten innan du vänder tillbaka.

- Om du använder solventer och andra medel som innehåller starka kemikalier är det en bra idé att vara utomhus eller i ett väl ventilerat utrymme och att använda skyddshandskar när du arbetar. (Läs instruktionerna på alla medel noga.)

- För att förhindra skador på kolven och andra ytor kan du trä en plastpåse eller vira plastfolie runt de delarna.

- De flesta kemiska reaktioner fungerar bättre i värme än kyla, gör gärna din vapenvård i rumstemperatur eller direkt på skjutbanan efter att du använt vapnet så går allting lättare.

- Läs alla steg i guiden nedan innan du sätter igång, om du är ovan eller om det är första gången du genomför vapenvården.

Steg 1-6: Rengöring av krutavlagringar, sot och annan smuts


1. Ta ur slutstycket ur vapnet och sätt i en Bore Guide, om du inte har en så var noggrann med att undvika att solvent, olja och annat droppar i mekanismen på vapnet.

2. Fukta en draglapp med krutlösarsolvent och för den genom pipan med jagg eller dragögla. Första passagen kan gå trögt eftersom det är mycket rester i pipan, ett sätt att underlätta kan vara att inte centrera draglappen på jaggen under de första dragen (eftersom den då trycker mot alla sidor av pipan) utan sätta den lite på sidan, för att sedan centrera draglapparna successivt. När draglappen kommer ut ur mynningen tar du bort den och drar tillbaka läskstången utan lapp. Upprepa processen 2-4 gånger eller tills du är nöjd med resultatet, ett hårt smutsat vapen kan behöva betydligt mer.

3. Använd bronsborste med krutlösarsolvent och dra den fram och tillbaka genom pipan 10-15 gånger. Det är viktigt att hela borsten kommer ut ur mynningen innan du drar den tillbaka, bakåt i pipan. Om detta inte görs tvingas borsten att ”vända” inuti pipan vilket kan skada både vapnet och vårdutrustningen. Ett ”husmorstips” för att undvika att spraya hela omgivningen med krutrester, solvent och smuts är att trä en PET-flaska eller liknande över pipan, så fångar den upp skiten när borsten kommer ut ur mynningen.

4. Dra ur vapnet med draglapp och krutlösare igen, den kommer att vara garanterat skitig vid de första dragen men bör sedan bli successivt renare. Om du inte blir nöjd med resultatet, gå tillbaka till steg 3 och kör med bronsborsten igen. Detta steg är färdigt när lapparna kommer ut helt rena eller bara lätt smutsade, eventuellt med en blå eller grön nyans, vilket kommer från kopparavlagringar som vi ska ta bort i nästa steg.

5. Rengör din Bore Guide (om du använder en), läskstång, jagg/dragögla och andra eventuella vårdprylar.

6. Dra pipan torr med draglapp utan något medel på (1-3 gånger) för att avlägsna all kvarvarande krutlösare.

Steg 7-11: Rengöring av kopparrester


7. Nu är det dags för kopparsolvent för att avlägsna kopparrester (tombak) i pipan. Applicera kopparsolvent på en draglapp och dra den genom pipan, vänta någon minut innan du upprepar med ytterligare ett drag.

8. Sätt på en nylonborste på läskstången. (Kopparsolvent löser vanligen andra gula metaller förutom koppar, så om du använder bronsborste till detta moment är risken stor att du sabbar borsten istället för att rengöra pipan.) Applicera kopparsolvent på borsten och för den fram och tillbaka i pipan (5-10 gånger). Låt kopparsolventen verka i ytterligare några minuter.

9. Dra pipan igen med draglapp med kopparsolvent så många gånger som behövs för att lappen ska komma ut ren eller med mycket lite föroreningar (blå och gröna fläckar). Om det inte blir bra efter några drag, hoppa tillbaka ett steg och dra med borsten igen. Tänk på att kopparsolventen även kan reagera med din jagg eller dragögla, vilket inte är någon större fara, men kan vilseleda dig att tro att pipan är skitig fast det är utrustningen som färgar av sig. Kolla då på baksidan av lappen, om den är mer färgad på den sida som är vänd inåt jaggen/dragöglan än sidan som har kontakt med pipan är det därifrån det kommer.

10. Rengör Bore Guide och dina vårdprylar igen.

11. Dra pipan torr med draglapp utan medel för att avlägsna alla rester av kopparsolvent.

Steg 12-14: Avslutande inoljning av vapnet


12. Nu återstår bara att olja in pipan med ny, fräsch vapenolja. Ta en ren lapp och applicera vapenoljan, dra den sedan genom pipan (1-2 gånger).

13. Om vapnet ska förvaras en längre tid, exempelvis efter säsongens sista jakt (om det är ett vapen du sällan övningsskjuter med ”off season”) kan det föregående steget ersättas med infettning med vapenfett istället för vapenolja.

14. Nu är vapenvården färdig!


När du väl känner dig bekväm i ovanstående och har en känsla för hur allting fungerar kan man givetvis ”köra på känsla”, men ovanstående är en bra guide för en riktigt grundlig vapenvård. Glöm inte att pipan bör torrdras innan du ska använda vapnet, så att du inte skjuter med vapenolja i pipan.

I vårt sortiment har vi ett bra utbud av det mesta du kan tänkas behöva för att göra en riktigt bra vapenvård. Du hittar ett urval av produkter längre ned på den här sidan, och hela sortimentet under kategorin vapenvård.

Du är givetvis också välkommen att kontakta oss om du har några frågor runt produkter eller annat!

Med vänliga hälsningar,
Active Outfit