Pilbage_Produkter

Snart är det midsommar och då vill vi slå ett slag för det sociala och mycket trevliga pilbågsskyttet!

Jag själv (Anders) har alltid skjutit pilbåge på somrarna och mina barn är uppväxta med detta trivsamma familjenöje.

Några saker att tänka på när det gäller vad som är tillåtet:

Alla får oavsett ålder köpa en pilbåge och det är fritt fram att skjuta med sin pilbåge på egen mark eller tomt utan några som helst restriktioner. Här måste naturligtvis sunt förnuft råda vad gäller säkerheten för dig och alla i din närhet. Det är viktigt att ”tänka efter före” man skickar iväg en pil i hög hastighet som kan studsa eller byta riktning och skada andra.

Man ska också veta att pilbågen är klassificerad som ett olagligt jaktvapen i Sverige. Frågan om att ändra reglerna för att godkänna jakt med pilbåge i Sverige diskuteras av olika myndigheter, med i skrivande stund är det alltså totalförbud som råder.

När det gäller allemansrätten får man inte skjuta med sin pilbåge på någon annans mark utan tillstånd. Skulle man få för sig att skjuta med pilbåge på någon annans mark kan man i värsta fall bli anklagad för olaga jakt, oavsett om man skjutit mot något levade eller inte.

När det kommer till att välja vilken pilbåge man ska välja ska vi försöka ge er några praktiska tips.

Pilbågen

Ska man köpa en recurve (klassisk båge) eller skall man starta med en compound båge (utväxlad)? Skillnaden är att recurven blir tyngre och tyngre ju längre som man drar strängen. Recurven är också lite mindre känslig för ”draglängden”.

Compoundbågen har en utväxling med ovala hjul. Denna typ av båge är tyngre att dra första delen innan man kommer över momentkurvan med de ovala hjulen. Den sista biten blir lättare och gör att det är lättare att stå med bågen spänd under en längre tid. Compoundbågen blir dessutom helt stum när man nått max draglängd och en annan fördel är att compoundbågen får ett kompaktare format.

Draglängd

Draglängden på en båge är den maximala längd som man kan dra strängen. När man mäter sin egen draglängd räknar man från sin utsträckta hand när man håller bågen med rak arm. Avståndet från handen och till det ställe vid kinden där du ”ankrar” bågen är din personliga draglängd. Det avståndet anges ofta i ”tum” vilket är 2,54cm per tum.

Styrkan i en pilbåge är viktig parameter. Styrkan anges oftast i måttenheten pound (1 Pound är ungefär 0,45kg). Skall man köpa en pilbåge som kommer att användas till nöje och kanske vid midsommarens femkamp skall man välja en båge som helst inte överstiger 35 pound. Ett av de vanligaste felen man gör när man köper sin första pilbåge är att man väljer en alldeles för stark båge, vilket resulterar i att många inte orkar att spänna bågen. Väljer man en ”för stark” båge resulterar det dessutom i att slitaget på pilarna blir väsentligt mycket större, samtidigt som man tröttar ut både sig själv och andra när man skall dra ut dessa hårt inskjutna pilar ifrån pilfånget.

Tillbehör

Man bör skaffa en ”tab” som skyddar fingertopparna när man spänner och släpper strängen på en spänd båge. Underarmsskydd är också ett bra tillbehör som skyddar armen när man skjuter. Man viker ofta in underarmen lite för mycket när man har spänt bågen och släpper strängen vilket ger en obehaglig snärt av strängen på underarmen.

Man kan också utrusta sin båge med olika typer av sikten, men jag tycker personligen att det instinktiva skyttet utan hjälpmedel är det absolut roligaste.

Pilfång finns idag i moderna material som håller mycket länge. Klassiska halmtavlor finns fortfarande att köpa och de fungerar väldigt bra, men ofta använder man andra material i moderna pilfång som är relativt lätta, tunna och tål många skott utan att få alltför stora skador på sig.

Avstånd

Ett bra tips är att inte börja med att skjuta på för långa avstånd, det brukar bara resultera i bortskjutna pilar. När man klarar av att skjuta tre pilar i en ”ölburk” på 10 meter kan det vara dags att flytta pilfånget till 15 meter. Man kan absolut skjuta på väldigt långa avstånd med pilbåge, men det kräver mycket övning och goda förhållanden för att bibehålla säkerheten så vårt tips är att inte gå över 30 meter när det handlar om socialt bågskytte för nöjes skull.

Pilar

Det finns i princip fyra olika material att göra pilar utav. Den klassiska träpilen är den första och billigaste typen av pil. Den kan antingen förses med fjädrar av plast eller fjädrar som efterliknar riktiga ”gåsfjädrar” men som också är gjorda utav plastmaterial.

Glasfiberpilen är nästa på listan. Den är den tyngsta pilen utav dom fyra men den är också den mest hållbara. Vad det gäller fjädrar är det idag plast som gäller även här.

Aluminiumpilen är en pil som man kan köpa efter styrkan i den båge som man skall använda pilen tillsammans med. Man kan både variera ytterdiametern samt tjockleken i pilens ”rörets” väggar för att matcha styrkan i den båge som pilen ska skjutas med.

Den modernaste pilen som finns är kolfiberpilen. Den här pilen är oerhört lätt och styv i förhållande till sin diameter. Lätta pilar är oftast det som man eftersträvar då man helt enkelt når högre utgångshastighet på pilen vilket gör att man kan skjuta ”rakare”.

Vi hoppas att informationen har underlättat för dig i valet av pilbåge och tillbehör ur vårt sortiment. Glöm bara inte bort att hantera bågen på ett säkert sätt.  Men kanske något utav det viktigaste köp pilbågen i tid och börja att öva redan nu så du vinner femkampen på midsommar! ;)

Kontakta oss gärna om du har frågor eller om det är något vi kan hjälpa dig med.

Hälsningar,

Anders Lindström