Det traditionella sommarfisket är enkelt, faktum är att det behöver inte vara mer än enkelt för att du ska lyckas bra. Mete med metspö från bryggan är nog den mest använda fiskemetoden i Sverige och den är otroligt enkel. Allt du behöver är metspö, lina, krok, flöte och bete. Genom att göra ditt metspö så långt du kan så kan du nå ut längre än du tror, om du dessutom gör en lätt pendelrörelse med spöet för att få ut flötet så har du helt plötsligt dubbel räckvidd.Sommarfiske

Hur ska du då göra för att lyckas med ditt flötmete? Det är som sagt väldigt enkelt. Mät ut botten med hjälp av ditt metspö, det gör du genom att flytta ditt flöte längre och längre upp på metreven tills flötet lägger sig på vattenytan, då har du mätt ut rätt djup. Du vill fiska någon decimeter ovanför botten så justera din rigg efter det, 3-5 decimeter är ett bra riktmärke. När du gjort det så sätter du på önskat bete, förmodligen en maggot eller en klassiker – den feta daggmasken! Nu är det bara att njuta av mammas ostmackor, ett glas kall saft och vänta på storabborren! Sommarfisket kan också bli större än så, sommarfiske kan även involvera gigantiska gäddor! Gäddan är en fisk som inte är allt för pigg på varmt vatten, men om du letar på rätt ställen vid rätt tillfälle kan du få ett lyckat gäddfiske.

På sommaren så delar sig vattnet i två lager, ett övre lager som är mycket varmt och ett undre lager. som är mycket kallt, denna tydliga delning uppkommer av ett språngskikt. En naturlig åtskiljning av två olika vattentemperaturer, du kanske har känt köldchocken som uppkommer om du dyker riktigt djupt ibland? Vid gäddfiske på sommaren kan det vara riktigt bra att fiska mitt i temperaturdelningen eller precis under den. Med andra ord vill du ha beten som kan fiskas djupt, men det behöver inte vara stora beten! Ett hett tips där är en lagom stor jigg, med bra huvud och kanske en extra krok. Låt den sjunka till botten, veva hem den och gör vevstopp efter ungefär tre vevtag, men var beredd för det är ofta då gäddn hugger! Detta fiske ger även chans på stor gös.

Klassisk dragrodd – eller trolling – är också en mycket effektiv metod på sommaren. Tackla två spön med olika wobblers, en grundgående och en djupgående (en med liten och en med stor sked), lägg spöna på varsin sida båten, släpp ut cirka 20-30 meter lina och börja åka sakta med motorn eller ro i lagom takt. Försök hålla ungefär 0,5 knop om du kan mäta hastigheten. Vid detta fiske är det viktigt att ha is i magen, engelsmännen brukar säga ”God save the Queen” innan de gör mothugg för inte inte bli för heta på gröten.

Att ta hand om sin fångst är extra viktigt på sommaren, fisken får ofta mjölksyra och kan ta skada av det. Tänk på att hålla så korta och hårda kamper som möjligt och kroka av fisken snabbt och smidigt. Om du ska väga och mäta är en matta och säck bra att ha för att ha fisken i vattnet samtidigt som du tar fram våg och måttband. Om du ska ta hand om din fångst och tillreda den på något sätt är en snabb och effektiv avlivning alltid det bästa, till det är en priest eller kniv lämplig. En riktigt fiskkniv eller filékniv är också bra att ha när du tar hand om din fångst.

Det finns saker som alltid är bra att ha under sommarfisket också, en bra keps, en långärmad tröja.

Kör hårt och ge inte upp för tidigt.