Vad är viktigt att tänka på när man ska välja skaljacka?

Det är precis det vi ska försöka hjälpa dig med i denna guide som hjälper dig att förstå lite närmare hur dessa kläder fungerar.

Här kan du hitta alla våra skaljackor övriga friluftsjackor och andra friluftskläder.

Skaljacka01

Att tänka på innan köp


Först och främst bör du fundera på om du vill ha en vattenavvisande jacka eller en som är helt vattentät. En vattenavvisande jacka (kallas ofta för softshell) står emot lättare regn och vind. Den är ofta väldigt smidig och lätt att packa ned och de flesta har en bra andningsförmåga. Det sistnämnda gör att klädesplagget släpper ut huvuddelen av den värme som du producerar (du blir helt enkelt mindre svettig). Denna typ av jacka är perfekt för promenader och som fritidsjacka.

Vattentat

Vattentäta plagg - membran, antal lager och vattenpelare


Behöver du däremot en jacka som står emot ordentliga mängder regn ska du välja en jacka som är mer vattentålig. Hur vattentålig en jacka är beskrivs ofta genom begreppet vattenpelare. Man testar plagget i ett laboratorium genom att utsätta det för högre och högre vattentryck för att se när vattnet börjar sippra igenom, med andra ord är vattentätheten bättre ju högre vattenpelarvärdet är. Vanliga värden brukar ligga mellan 5000 och 45000 mm vattenpelare. En ”promenadjacka” behöver ofta inte ha högre värde än 5-6 000 mm.

Om du däremot ska vandra längre sträckor, ha ryggsäck på ryggen och vara ute betydligt längre stunder behöver du ett mer vattentätt plagg, sträva efter 30 000 mm eller mer. Det är också viktigt att undersöka om den vattenpelare som anges gäller hela plagget (dvs sömmar, blixtlås, osv. eller om det bara anger tygets vattentäthet. En outdoorjacka gjord i ett riktigt bra tyg med hög vattenpelare är inte mycket värd om sömmarna inte är tätade eller om vattnet läcker rakt in genom dragkedjorna.

Konsten är att tillverka en vattentät jacka som ändå släpper ut värme och ånga från kroppen (annars blir man blöt av svetten från kroppen, istället för att bli blöt av regnet). Detta görs genom att kombinera olika typer av membran och material som kombineras i flera lager för att få rätt egenskaper. Den tekniska definitionen av ett membran är en tunn hinna eller ett skikt som separerar två fluider och fungerar som en selektiv barriär, dvs. låter vissa substanser eller partiklar passera igenom och samtidigt stoppar andra.

När man tillverkar tekniska skalplagg är membranets uppgift att släppa ut vätska från kroppen genom små porer som släpper igenom vattenånga och på så sätt låter bäraren svalka kroppen, men samtidigt stoppar vattendroppar i flytande form från att tränga igenom plagget och ge en oönskad köldeffekt, skavsår och andra problem som blöta kläder ger upphov till. Det mest välkända membranet är Gore-Tex som används av många tillverkare, men många tillverkare har också utvecklat egna membran med andra namn.

Det är viktigt att komma ihåg att ett plagg inte är vattentätt bara för att man använder ett bra membran i tyget, det är minst lika viktigt att sömmarna är tejpade för att vara vattentäta, att dragkedjorna inte släpper in vatten, osv.. Inget skalplagg är tätare än den svagaste punkten och det är ofta detta som skiljer väldigt billiga alternativ från tekniskt mer avancerade produkter med en högre prislapp.

Vattentäta skalplagg är också impregnerade med en s.k. DWR (Durable Water Repellent) som gör att regndroppar pärlar sig och lätt faller av jackan. Detta bidrar egentligen inte till att göra plagget mer eller mindre vattentätt, men allteftersom impregneringen nöts bort kommer du att uppleva att jackans ytterlager binder mer vatten och blir tyngre även om vattnet inte tränger igenom. Därför behöver skalplagg återimpregneras löpande och vi rekommenderar att använda någon av de specialprodukter för ändamålet som finns i vår sektion för materialvård.

Skaljacka02

Begreppet andningsförmåga


Med andningsförmåga menar man plaggets förmåga att släppa ut fukt. Andningsförmågan mäts i hur många gram vatten en kvadratmeter tyg släpper igenom på ett dygn - inifrån och ut. Ju högre siffra, ju mer fukt släpper det ut. Det är viktigast att kolla på andningsförmågan när det gäller vattentäta produkter. Man brukar säga att 10 000 (gram/m²/dygn) är bra och att över 20 000 är riktigt bra. Tänk också på att en stor del av fukten släpps ut genom öppningar i plagget, hals, luftningshål i armhålor osv, så välj vattentäta plagg som har flera alternativ när det gäller dessa öppningar.

 

Vattentäta skaljackor


Om du vill vara på den säkra sidan när du gör lite större utflykter ska du välja en vattentät funktionsjacka. Begreppet skaljacka betyder att du utnyttjar flerlagersprincipen (läs gärna vår guide) som betyder att du har skaljackan som ytterplagg. Under den kan du sedan, beroende på årstid och väder, välja hur många lager av kläder du vill ha. Jackan bör helst ha limmade sömmar och en vattenpelare på minst 25 000 mm. Se gärna till att det finns dragkedjor för ventilation.

Värmande funktionsjackor


Dessa jackor används mest som plagg under skaljackor, i kallare väder. Dessa är antingen gjorda av dun eller syntet. Dun värmer mycket bra och är lättare att bära och packa, men klarar inte väta lika bra som syntetmateriel. Den här typen av jackor kan också lämpa sig utmärkt som ytterjackor för enklare friluftsaktiviteter som skogspromenader i hyfsat väder och liknande.

Detaljer på din skaljacka


Mått

Det finns flera olika mått och modeller på friluftsjackor. En lång jacka släpper in mindre luft och kyla i midjan, men kan samtidigt upplevas som osmidig om den ska bäras tillsammans med en ryggsäck med avbärarbälte. I detta fall är det mer lämpligt med en kortare jacka som inte blir klämd under avbärarbältet på samma sätt.

Det är ofta en fördel att välja en jacka med snävare passform som följer kroppen om den ska användas tillsammans med ryggsäck, för att undvika överflödigt tyg som väckar sig och kan skapa obehag eller skavsår vid längre vandringar. Om jackan ska bäras utan ryggsäck kan det istället finnas en poäng med att ha lite mer utrymme för att få bättre cirkulation och kunna använda olika plagg under jackan för att reglera värmen.

Skaljacka04

Fickor

Vi på Active Outfit är helt överens om att man nästan alltid har för lite plats för all utrustning man "behöver" i naturen. Därför föredrar vi "fler och större" fickor framför "färre och mindre", det som är viktigast är dock att de är placerade på ett bra sätt så att du enkelt kan öppna och använda alla fickor utan att behöva plocka av dig övrig utrustning. En teknisk skaljacka för alpin användning saknar ofta de "vanliga" sidofickorna eftersom dessa inte kan användas när man bär ryggsäck med avbärarbälte, utan har istället ett par rymliga bröstfickor som är lätt åtkomliga även med ryggsäck.

Armarna

Ärmarna på bra outdoorjackor är ordentligt anpassade i längd (inte för korta) så att de kan användas och hållas täta med handskar. Passformen i armbågarna bör vara formsydd för bästa komfort och kan även ha en extra förstärkning. Jackan bör också ha anpassningsbara spännen vid handlederna för att kunna öppna och stänga jackans ärmar för välja om man vill släppa in luft eller hålla regn och rusk utanför.

Huvan

Moderna skaljackor och huvtröjor har väl anpassade huvor som kan regleras för att sitta helt rätt. Det inbegriper att den kan justeras både i nacken, i halsen och ovanpå huvudet för att kunna få till huvan så att den inte glider ned i ögonen, följer med när du vrider huvudet och samtidigt håller huvudet skyddat från både regn och vind. Vissa huvor är också anpassade för att kunna användas med hjälm.

Dragkedjor

Titta gärna närmare på om dragkedjan är byggd för att klara vind och vatten. Det kan man se genom att titta på om dragkedjan är vattentätad, exempelvis genom att den är insydd med täckande membran på baksidan eller om det går att stänga för dragkedjan med en stormklaff när jackan är stängd.

Förstärkningar

Vissa skaljackor är förstärkta med extra lager tyg eller andra material på de delar av jackan som utsätts för störst slitage. Det kan exempelvis vara på axlarna (som ofta utsätts för slitage av bärremmarna till ryggsäcken), armbågarna, osv.

Ventilation

De flesta skaljackor har ventilationer som går att öppna upp för att släppa ut värme och fukt vid kraftigare ansträningar där det inte räcker med membranets funktion för att hålla bäraren vid en behaglig kroppstemperatur och undvika att man blir svettig.

Snölås

Jackor som är byggda för att användas i alpin miljö eller vid skidåkning levereras ibland med ett snölås som håller jackan på plats och gör det svårare för snön att tränga in under jackan om man ramlar eller hamnar i en snödriva. Detta gör samtidigt ventilationen i jackan något sämre och därför är snölåset ofta avtagbart så att man kan välja att bara använda det när det behövs.

Vi hoppas att ovanstående information hjälper dig i ditt val av friluftsjacka. Om du behöver hjälp med att hitta det du behöver eller har andra funderingar är du givetvis alltid välkommen att kontakta oss. 

Feedback, kommentarer och utvecklingsförslag på denna guide är självklart också välkomna!

Med vänliga hälsningar,
Active Outfit