Active Outfit är en av få återförsäljare av den revolutionerande bränslecellen PowerTrekk från myFC.

Det händer inte så ofta att man får en ny produkt i sina händer som verkligen ger en känslan av att hålla i något helt nytt och annorlunda, något som verkligen ger känslan av "wow, det här är verkligen helt sjukt coolt". PowerTrekk från myFC är en sån produkt, åtminstone om man (som vi) är både utrustningsnörd, teknikintresserad och lagd med en viss naturvetenskaplig fascination.MyFC

myFC är ett innovativt svenskt företag som har många års forskningshistorik (och äger en rad patent) kring bränsleceller. Alla dessa år av forskning har nu mynnat ut i deras första kommersiella produkt i form av PowerTrekk, en kombinerad bränslecell och bärbart litiumjonbatteri.

Vi pratar med andra ord om två produkter i en. Den första delen av produkten är inte revolutionerande, men ändå väldigt praktisk och av hög kvalitet:

Ett bärbart litiumjonbatteri på 1500 mAh som kan laddas upp via externa strömkällor (exempelvis vanligt eluttag eller via en dator) genom den medföljande USB-kabeln och användas för att ladda upp eller förlänga batteritiden på diverse bärbar elektronisk utrustning.

Men som med alla bärbara batterier finns en tydlig akilleshäl eftersom de bara fördröjer det oundvikliga faktum att batterier förr eller senare tar slut. I värsta fall sker det dessutom när man är längst ute i vildmarken, på resande fot utan rätt sorts laddare eller befinner sig i en nödsituation där elektricitet saknats under en längre tid.

Det är nu det blir riktigt "Star Trek-coolt". PowerTrekk är inte bara ett bärbart batteri, utan även en portabel bränslecell som kan generera sin egen elektricitet ur vätgas!

Hur får man tag i vätgas mitt ute i vildmarken, undrar du kanske? Jo, genom att tillsätta vanligt vatten till natriumsilicid, en typ av salt som reagerar med vatten och avger just vätgas. Bränslecellen använder sedan ett protonmembran för att skilja av elektroner från vätgasen. Elektroner på vift = elektricitet och coolhetens seger över ditt urladdade batteri är fulländad. Med andra ord kan du generera din egen elektricitet var du än befinner dig så länge du har en bränslecell, det salt som krävs för reaktionen och lite vanligt vatten.

Saltblandningen som används för att skapa reaktionen som avger den nödvändiga vätgasen kommer i engångsampuller som kallas för puckar och har jämfört med batterier betydligt lägre vikt i förhållande till mängden energi som kan avges. Detta gör att man kan vara oberoende av externa kraftkällor betydligt längre än om man hade burit med sig samma vikt i vanliga batterier.

Fördelen med denna teknik till skillnad från andra alternativa strömkällor är att den inte kräver någon extern kraftkälla som elnät, vind, vatten eller solsken för att fungera (vilket vi som ägnar oss åt jakt och friluftsliv i Sverige under den mörka delen av året tackar lite extra för). Det är med andra ord en helt passiv process som bara kräver en puck och vanligt vatten för att alstra den nödvändiga elekriciteten.

Puckarna säljs i 3-pack för 149:- och varje puck har ett nominellt energiinnehåll på ca 4 watt-timmar. Med andra ord räcker en puck ungefär till att ladda upp en iPhone ca 1,5 gång. Det är med andra ord inte det billigaste sättet att ladda sin elektronik. Å andra sidan är ju tanken att detta ska vara en lösning för de tillfällen då man är avskuren från vanliga strömkällor och inte en vardagslösning för att ladda mobilen varje dag.

Denna innovativa, svenska teknologi är så pass unik och revolutionerande att myFC PowerTrekk var ett av ett fåtal projekt som valdes ut för USA:s president Barack Obama att titta närmare på under sitt besök i Sverige för några veckor sedan, som ett exempel på banbrytande svenska innovationer.

För er som är prylnördar, "early adopters" och friluftsintresserade finns det väl egentligen inte så mycket att fundera på? (Du hittar länkar till PowerTrekk och 3-pack med puckar längre ned på denna sida.)

Frågor, kommentarer och feedback på bloggen uppskattas, precis som alltid!