I senaste numret av Jaktjournalen (nummer 3, Mars 2012) presenteras nio av de populäraste jaktknivarna i Sverige. Jag använder ordet presenteras och inte ordet testas eller recenseras av en anledning. Det är nämligen så att det inte är ett test i den form som de flesta tänker på när man pratar om ett test. Det utses nämligen ingen vinnare, det delas inte ut några poäng och man pratar väldigt lite om respektive knivs eventuella negativa egenskaper.

Knivarna som presenteras i artikeln är också ganska olika vad gäller såväl prisläge (från några hundralappar upp till dryga tusenlappen) som utformning och materialval. Jaktjournalen skriver att saker som behov, känsla, pris och utseende ofta vägs samman vid valet av en jaktkniv, och att de nio modellerna som presenteras är de som säljer bäst i Sverige.

I mångt och mycket håller vi på Active Outfit med Jaktjournalen. Vi tycker att man ska fundera på vad man kommer att använda sin kniv till, och vad man värdesätter. (Läs gärna vår Knivguide om vad vi tycker att man ska tänka på när man väljer jaktkniv.)  Vissa tycker att en kniv i ett exklusivt träslag förhöjer naturupplevelsen. Andra tycker att moderna gummiblandningar är bättre lämpade för skogsbruk. Vi själva tycker att en vacker läderslida är ett oslagbart hantverk som passar för vissa typer av uppgifter, men att en plastslida utan tvivel är enklare att göra ren efter en jaktdag.

Knivarna, med tillverkare inom parantes, som presenteras i Jaktjournalens artikel är:

Hunter (Brusletto)

Galten Exklusiv (Karesuando)

Fällkniven F1 (Fällkniven)

Classic Hunter (Marttiini)

EnZo Trapper (Brisa)

Bushcraft Forest (Morakniv)

Metolius Caper (Gerber)

SH-SV (Sika Hill)

EKA Swingblade (EKA).

Av ovanstående lista är det i dagsläget EKA och Fällkniven som vi på Active Outfit valt att samarbeta med eftersom det är produkter vi själva använder och tycker lever upp till alla de krav vi ställer på vår utrustning.

Ur sortiment från Fällkniven hittar du självklart den klassiska modellen Fällkniven F1 hos oss, men för den som vill sticka ut lite har vi även den utsökta jaktkniven Fällkniven H1 samt den lite större skogskniven Fällkniven S1. För de riktiga finsmakarna kan vi även rekommendera Fällkniven PHK (Professional Hunter's Knife). De flesta knivarna från Fällkniven kan väljas med antingen läder eller plastslida och de flesta modellerna finns även med olika bladstål och rostbeständiga ytbehandlingar.

Självklart hittar du även stora delar av sortimentet från EKA Knivar i vår butik, med den omåttligt populära Swingbladen i spetsen. Swingblade finns i tre olika färger (orange, svart och gul) och numera levereras samtliga modeller med en praktiskt nylonslida i vilken kniven kan bäras oavsett vilket blad som är utfällt. (Under en tid kom den svarta och gula swingbladen i en mindre praktisk plastslida, men det är ändrat nu, vilket vi är glada över.) Andra modeller av jaktknivar från EKA som är väl värda att titta på är EKA Nordic W11, EKA Nordic JoF7 och EKA Nordic H8.

Vi på Active Outfit kan bara hålla med Jaktjournalen i deras analys av både Fällkniven F1 och EKA Swingblade som de framhåller som högkvalitativa knivar; oavsett vilken av dem du väljer så kommer du inte att bli besviken!

Fråga, kommentera och ge gärna feedback på innehållet här på bloggen, som alltid!

Med vänliga hälsningar,
Active Outfit