Att välja jaktkniv kan vara något av en process och särskilt om man är på väg att köpa en lite dyrare kniv kan det vara värt att fundera igenom flera olika alternativ.

Vi har därför valt att skriva en guide för att gå till botten med de olika valmöjligheter man bör ta ställning till. Till att börja med är det också viktigt att vara tydlig med att vi inte kommer att komma fram till ett enda slutgiltigt svar på frågan, "Vilken kniv ska jag välja?". Det finns så klart ingen "ultimat" kniv som är bäst på allt, utan svaret på frågan varierar med vilket användningsområde du tänkt ha kniven till. Det är ju också anledningen till att många professionella knivanvändare har flera olika knivar som de använder till olika saker.

Tanken med den här artikeln är dock att hjälpa till att bena ut begreppen en del, och givetvis också att komma med några specifika rekommendationer. För samtidigt som det är sant att det inte finns en enda "ultimat" kniv så är det lika sant att vissa knivar helt enkelt är bättre än andra och det finns många exempel på undermåliga produkter på marknaden.

Olika typer av knivstål

Om vi börjar från grunden så kan man konstatera att en stor del av knivens avgörande egenskaper springer ur vilket stål som använts för att göra den. Olika knivstål har olika egenskaper vad gäller hårdhet, styrka och seghet. Om du någon gång har reflekterat över att de enklaste hantverkarknivarna som man kan köpa lite varstans är sylvassa som nya (nästan som rakblad) men blir slöa efter en halv dags användande så beror det på att stålet i en sån kniv är mjukt och av en billig kvalitet. Det går att slipa upp en hög skärpa i det, men det blir lika fort slött igen. Går vi längst ut på den andra skalan av knivstål så kan du hitta extremt hårt stål som är svårare att slipa, men håller skärpan längre. Med varje fördel kommer dock en nackdel, och nackdelen med mycket hårt stål är ofta att det är bräckligare och svårt att slipa.

De flesta kommersiella jaktknivar idag är gjorda i rostfritt stål, men det finns också alternativ med kolstål. Detta är framförallt vanligt i "konsthantverksknivar". Det störiga med kolstål till skillnad från rostfritt stål är (kanske inte helt överraskande) att det inte är rostfritt, vilket gör att du måste vara mycket mer noggrann med hur du sköter och rengör kniven. Forskningen och teknologin i hur man framställer rostfritt stål har också gjort så stora framsteg de senaste 20-30 åren att det idag inte finns några egentliga fördelar med att ha en kniv i kolstål. Gamla föreställningar som att rostfritt stål är svårare att slipa och bryna är helt enkelt inte sanna med dagens stål och slipverktyg.

Med andra ord är vår fasta rekommendation att köpa en kniv i rostfritt stål.

Det finns många olika typer av stål och några vanliga knivstål är S30V, BG-42, ATS-34, 420HC, 17-7PH, 154CM, 12C27, med flera. Vi kommer inte att nörda ned oss mer än nödvändigt i det just här, men vill man göra det så finns det massor av utmärkta resurser på nätet om man söker på de olika ståltyperna. Är man intresserad av hur hårdheten i härdat stål mäts kan man också läsa på mer om "Rockwell-skalan" eller "HRC" som är den del av skalan där knivstål mäts.

Skillnaden i stål är ofta den största bidragande faktorn till prisskillnaden på bra och dåliga knivar. Ibland hör man människor säga "man är dum i huvudet om man köper en kniv för tusen spänn när det finns bra knivar på macken för 29:-" och vi får väl då säga att vi inte riktigt håller med. Visst kan man köpa sin kniv på bensinmacken, men då får man också räkna med att:

1. Ha med sig mer än en kniv till jakten eftersom den kommer att bli slö när halva älgen är urtagen.

2. Bli föraktad i smyg för att man saknar både klass och kunskap.

Skämt åsido, det finns många bra och prisvärda alternativ om man inte vill köpa en dyr kniv, men de allra billigaste alternativen är oftast helt kassa.

Det är också så att om man lägger ut lite extra pengar på en dyrare kniv från ett välkänt märke så kan man räkna med att man får en bättre kniv, utöver det att man oftast också får en kniv som är mer genomtänkt i konstruktionen, snyggare, etc..

Fast blad eller fällkniv

Det här är en viktig fråga och det finns så klart uppenbara för- och nackdelar med båda. Många erfarna jägare och friluftsmänniskor väljer att svara "båda" på den här frågan, vilket är logiskt eftersom de olika knivtyperna är bra till olika saker.

Fördelen med en kniv med fast blad är att det är det enklaste sättet att bygga en kniv. Ju mer komplicerat någonting är desto större är risken att det inte fungerar, slits på fel sätt eller till slut går sönder. En kniv utan rörliga delar är ju på alla sätt och vis svår att "ha sönder" om man jämför med en fällkniv, multiverktyg, etc.

Att ha en bra kniv med fast blad är till exempel ovärderligt när man ska ta ur, flå och passa ett nedlagt vilt. Jag har mer än en gång varit på jakter och sett jägare som gör den typen av arbete med en fälkniv och tyst konstaterat för mig själv att "den där kommer han aldrig att få ren igen". Det är helt enkelt inte vidare trevligt att få sin fällkniv full av hår, blod och gojs som med all säkerhet kommer att torka in innan du hinner göra rent kniven ordentligt.

Två uppenbara fördelar som fällknivar dock har är ju så klart att de är praktiska att bära med sig i fickan och dessutom kan ha en rad praktiska funktioner som en kniv med fast blad inte har.

Många väljer att lägga lite mer pengar på en riktigt bra fast kniv och sedan köpa en enklare fällkniv som reserv, det är som sagt aldrig fel att ha med sig mer än en kniv i skogen.

Bladform och längd på bladet

Även det här beror givetvis på användningsområdet, men om vi utgår från jägarens behov så skulle jag säga att man mycket sällan har ett behov av ett knivblad som är längre än 10-11 cm. Det som är viktigt ur jägarens synpunkt är snarare knivbladets böjning och "linjen" genom hela kniven för att exempelvis rörelsen när man flår ett djur ska bli naturlig och lätt, utan att man skadar köttet. Därför ser man att de flesta knivar som är anpassade för jakt har ett ganska kraftigt rundning i kniveggen och endast en kort del av bladet som är helt rakt, i många fall ingen rak del alls.

Tånge

Tånge är den del av knivstålet som fortsätter in i skaftet. I all enkelhet kan man säga att "ju längre, desto bättre" eftersom en kniv med längre och kraftigare tånge är starkare och mer vridstyv än knivar med kort tånge. Den svagaste punkten i en kniv är alltid övergången mellan blad och skaft och det är där den största kraften kommer att påverka kniven om du tar i. Knivar som har full tånge har också fördelen att du ska slå eller hamra på baksidan av kniven utan att riskera att skaftet (som ju ofta är gjort i ett mer ömtåligt material än knivstålet) går sönder.

Ovanstående är också anledningen till att "överlevnadsknivar" á la Rambo med ihåligt skaft går "fetbort" på ren stockholmska. Om du ska bära med dig sytråd, en kompass och dylikt så gör det inte i kniven...

Skaft

Det finns många olika material och utföranden när det kommer till skaft på knivar, allt från klassiska träskaft till gummi, metall, osv.. Det viktiga att tänka på är att kniven ska vara skön att hålla i och framförallt inte glida i handen så att man riskerar att skada sig (även om handtaget är nedblodat eller sörjigt på något vis).

Vad rekommenderar ni att man köper?

Alla knivar vi har i vårt sortiment håller den standard vi själva tycker att bra knivar ska hålla. För jakt så tycker jag att man bör skaffa sig:

1. En bra jaktkniv med fast blad
2. En fällkniv som reserv
3. Ett slaktset om man jagar själv eller om det inte redan finns i jaktlaget
4. Ett knivbryne för att underhålla sina knivar

Ovanstående är en kort (nåja) genomgång av vad bör tänka på när man väljer sin jaktkniv. Active Outfit har ett brett utbud av knivar och jaktknivar. Nedan finns exempel på ett par av de mest populära modellerna som alla stämmer in på rekommendationerna ovan. Om ni har frågor, synpunkter eller kommentarer är ni varmt välkomna att kontakta oss eller skriva i kommentarsfältet!

Med vänliga hälsningar,
Active Outfit