Aborre_Per

Abborren är en fiskart nästan alla har en relation till. Anledningen är nog ganska enkel, abborren finns överallt i alla svenska vatten. Du kan fånga abborren under hela året på olika metoder och filéerna är även förträffligt goda att förtära. I den här texten ska vi inte gå in på några recept eller fördjupad information i alla metoder som finns för att fånga abborren. Fokus här blir hur du med hjälp av jiggar och kastspö fångar abborren.

De senaste åren har abborrfisket fått ett rejält uppsving. Alla ska fiska abborre och leverantörer och återförsäljare har såklart lyssnat på sin marknad och tagit in massvis med nya och nygamla prylar för att mätta allas behov.

Jiggfiske!

Traditionellt jiggfiske innehåller i betesväg en fisk, mask eller grodliknande gummijigg som träs upp på en förtyngd enkelkrok. Tyngden på kroken ger liv till jiggen och tillåter den sjunk mot botten vilket du också låter den göra. När jiggen träffar botten börjar du ta hem lina. Efter några vevtag och samtidigt några ryck med spöt låter man jiggen dala ner mot botten igen.  Den här proceduren upprepas till all lina är uppspunnen.

Tips: När vattnet är varmt fiskar man jiggen snabbare. När vattnet är kallt kan man ibland behöva släpa jiggen i botten i låga hastigheter för att få tröga abborrar att hugga.

Visst låter det enkelt? Konsten i effektivt jiggfiske är inte att följa proceduren ovan, konsten ligger i att registrera nappet och kroka fisken. En duktig jiggfiskare fångar 10 gånger mer fisk på samma ställe än en som inte har koll på hur nappet beter sig. Oftast hugger fisken när jiggen dalar mot botten. Här kommer två viktiga delar i utrustningen in. Nummer 1: Tunn synlig flätad lina och nummer 2: Känsligt spö med något mjukare topp. När nappet kommer syns det först på linan och sedan känner du hugget. Linan ska alltid vara spänd och dina ögon ska ha tunnelseende på spötoppen. Vid minsta pill eller slack på linan ska mothugget sitta där. 

Utrustning!

Det finns en uppsjö av olika jiggar, vissa har en wobblande gång samtidigt som svansen rör sig mer frekvent. Vissa har en mer stel gång samtidig som svansen rör sig. Vilket beteende och färg som är bäst skiljer sig från dag till dag. En bra utgångpunkt är att ha några jiggar med olika rörelsemönster och flera färger av samma jigg att byta mellan. En annan viktig del i utrustningen är att har flera olika vikter på jiggkroken. 7,5gram hela vägen upp till 30gram är bra att ha för att täcka olika djup. Med ett lättare huvud simmar jiggen finare och får en lägre sjunkhastighet. Fiskar man djupare blir man dock tvungen att gå upp i vikt för att på ett effektivt sätt hålla bottenkontakt.

 • - 7,5 gram passar till 2-4 meter
 • -  10 gram passar till 3-6 meter
 • - 15 gram passar till 6-9 meter
 • - 20/30 gram passar till 9 meter och djupare
  Aborre_Pers_kompis

Vart hittar man abborren?

Som alla vattenlevande predatorer söker sig abborren i huvudsak till sin bytesfisk. Samtidigt är abborrar föda för andra fiskar och söker sig därför även till strukturer där den lätt kan ta skydd. De bästa platserna att söka abborren i sjöar och bräckt vatten är oftast på branter som går från 3 meter ner till 10 meter där betesfisken har samlats upp. Abborren kan då stå längst hela branten från de grundare partierna hela vägen ner till djupet. Födan blir lättåtkomlig och skyddet är nära. Däremot kan större abborre ibland ha ett annorlunda beteende och söka sig till grundare och mer skyddade partier där den oftast jagar större byten och lever i mindre stim eller helt själva.

Snabba tips!

 • - Välj några modeller av jiggar och köp varje jigg i flera färger
 • - Anpassa tyngd efter djup
 • - Satsa på ett känsligt spö och tunn flätad lina av god kvalitet
 • - Fiska fokuserat då nappet kan vara mycket försiktigt
 • - Kasta mycket och håll i regel kontakt med botten
 • - Sök betesfisk och strukturer