Vi är själva hängivna jägare och ser fram emot höstens jaktsäsong.

Som ni vet så är vi kanske lika engagerade i vår utrustning som vi är i själva friluftsupplevelsen och älskar att fingra på nya prylar - så inför höstens säsong tänkte vi göra en genomgång av våra favoriter inom kategorin jaktutrustning.

Vilken typ av utrustning man kan tänkas behöva och vad man hittar för nyheter och heta produkter i vårt sortiment, helt enkelt.

  Shooter01

För att göra det lite enklare att läsa tänkte vi dela upp det i tre olika delar, du kan klicka på rubrikerna nedan för att komma direkt till det avsnittet i texten.

  

Jaktutrustning - Utrustning som är direkt knutet till jakt.

Vapentillbehör - Utrustning och tillbehör både för jaktvapen och annat skytte.

Jakttillbehör - Kringutrustning som passar bra i jägarens ryggsäck, men som inte är uteslutande jaktrelaterat.

Jaktutrustning

I vårt sortiment (som ständigt växer) hittar du en rad viktiga delar av en välsorterad jaktutrustning. Här kommer ett urval, sorterat efter användningsområde. Du hittar även urvalet av produkter längst ned på sidan.

Jaktradio


Idag är det få jaktlag som jagar utan radio. Det finns två traditionella standarder (31 och 155 MHz) där jaktradio 155 MHz är vanligast. Det viktigaste att tänka på är att alla i jaktlaget måste ha radioapparater som jobbar inom samma frekvensband.

Den största nyheten på jaktradiomarknaden på många år är att det nu börjar komma digital jaktradio. Fördelen med de digitala enheterna är att de har bra ljudkvalitet även i utkanten av täckningsområdet, till skillnad från de traditionella analoga radioapparaterna där kvaliteten blir gradvis (linjärt) sämre ju längre bort sändare och mottagare är från varandra. De digitala jaktradioenheterna är helt bakåtkompatibla med analog jaktradio - så alla måste inte ha digitala apparater för att det ska fungera.

I vårt sortiment av digital jaktradio finns bland annat ProHunt D30 och ProHunt D60 från Icom. Vi har även Albecom jaktradio i både 155 och 31 MHz.

Garmin GPS

Garmin är helt dominerande på marknaden för handburna GPS:er och bland jägare har Garmin Astro blivit en total succé. Garmin Astro är en GPS-navigator med tillhörande hundhalsband som gör att du inte bara kan se din egen position, utan dessutom har möjlighet att spåra upp till 10 hundar samtidigt på skärmen. Ett måste för hundförare och för alla jägare som tycker det är spännande att se exakt vad som händer i drevet.


Garmins största nyhet för i år är Garmin Rino, en kombinerad GPS och jaktradio i samma enhet. Garmin hoppas att detta ska bli en lika stor succé som Astron och vi tror säkert att de kan få rätt i det.

Rino är som sagt både en GPS-mottagare och en 155 MHz jaktradio i samma enhet, men kombinationen av GPS och radiokommunikation möjliggör dessutom en rad nya användningsområden. Exempelvis kan två användare med varsin Rino skicka sin position till varandra, textmeddelanden och annat. I ett jaktlag där alla har varsin Rino kan du dessutom se var såväl hundförare som passgrannar befinner sig, vilket är ett stort plus ur säkerhetssynpunkt.

Garmin Rino kan bli en av höstens hetaste jaktprylar och det går självklart bra att köpa dem hos oss!

Hörselskydd

Vi är glada över att ha Peltor aktiva hörselskydd i vårt sortiment. Aktiva hörselkåpor gör att du kan få perfekt hörsel genom skydden som har mikrofoner på utsidan och högtalare inne i kåpan. Så fort ett skadligt högt ljud inträffar (exempelvis ett skott från ditt vapen) så stänger en elektrisk krets av kopplingen och gör att ljudet aldrig når dina öron.

Vi tycker att jägare precis som alla andra skyttar självklart ska använda hörselskydd, såväl på skjutbanan som i skogen. Om du jagar aktivt under ett helt liv kommer din hörsel förr eller senare att ta stryk om du inte gör det. Samtidigt skulle det ta bort en stor del av jaktupplevelsen och göra jägaren mindre uppmärksam om man satt med vanliga hörselkåpor i skogen.

Ytterligare en fördel är att de aktiva hörselskydden kan kopplas direkt till din jaktradio, så att du får medhörning direkt i kåporna. Med en Push To Talk-mikrofon på kopplingen kan du dessutom sända från din radio utan att någonsin behöva röra enheten.

I vår mening är en lösning med aktiva hörselskydd, jaktradio och koppling (med mikrofon) mellan de två det allra mest praktiska för de flesta jägarna. Du slipper fippla med radion när du ska sända, det som sänds i radion hörs bara i dina öron och skrämmer inte viltet och du skyddar samtidigt din hörsel. Tre flugor i en smäll (som inte ens hörs), med andra ord. Under fliken "tillbehör" på varje produktsida hittar du enkelt vilka kablar och tillbehör som passar till den jaktradio du är intresserad av.

I sortimentet finns även hörselskydd för barn, vilket är perfekt för att ta med barnen på jakten eller skjutbanan. Självklart fungerar de utmärkt för att skydda barns hörsel även i andra högljudda miljöer som en konsert eller liknande.

Jaktknivar

En välutrustad jägare har ofta mer än en kniv. Man behöver ju inte gå till total överdrift, men ett bra "kit" kan vara att ha en jaktkniv, en fällkniv och ett bra slaktset. Jaktkniven används med fördel för att ta ur och göra arbete på viltet direkt på skottplatsen, fällkniven för att göra sånt som du inte vill använda jaktkniven till och slaktsetet för att ha riktigt bra verktyg i slaktboden efter jakten.

I vårt sortiment hittar du jaktknivar från bl.a. EKA Knivar, Buck Knives och Fällkniven. Oavsett vilken kniv du köper är det dessutom en bra idé att ha ett riktigt bra bryne för knivslipning, eftersom alla knivar (oavsett kvalitet på stål) för eller senare blir slöa.

Om man måste välja skulle vi säga att det är bättre att ha en kniv som man håller vass än flera knivar som aldrig underhålls. Givetvis är det mest praktiska att ha flera knivar som man tar bra hand om och använder för olika användningsområden.

Att flå och ta ur ett vilt med en vass kniv är en helt annan sak än att försöka utföra arbetet med en slö kniv, så se till att du har ett bra knivbryne i din jaktutrustning!

Eftersökslampa

Oavsett hur försiktig man är vid jakten så blir det tyvärr eftersök förr eller senare. En bra eftersökslampa kan avgöra skillnaden mellan framgång eller misslyckande, särskilt om olyckan är framme sent på dagen när det börjar skymma. Vi har både ficklampor och pannlampor som lämpar sig väl som eftersökslampa.

Åtelkamera

En bra åtelkamera är ett både praktiskt och roligt hjälpmedel för jägaren. En viltkamera kan användas för att bevaka exempelvis en åtelplats för att på så sätt se vilka besökare du har på dina marker även när du inte är där. En rolig nyhet från Albecom är deras åtelkamera med mms som skickar bilderna den tar direkt till din telefon eller e-post, du slipper med andra ord ge dig ut i skogen för att "vittja" kameran på bilderna. Den stöder dessutom flera nummer och mailadresser, så upp till 8 mottagare kan ta del av det kameran fångar upp.

Jaktkikare

Långt ifrån alla jägare behöver en jaktkikare, men om du jagar i ogynnsamma ljusförhållanden eller bara vill få känslan av att "komma nära" viltet så kan en jaktkikare vara ett utmärkt komplement i din utrustning. Om du jagar över långa avstånd är det snarare ett måste, eftersom det är betydligt enklare att söka av terrängen med en handkikare än genom vapnets kikarsikte. Bra jaktkikare har ofta lite större objektiv för att ge bra ljusinsläpp för att underlätta användning i gryning och skymning. De bör även vara extra tåliga för slag och stötar, samt vattentåliga eftersom de oftast används ute i skog och mark.

I vårt sortiment av kikare har vi grupperat produkterna efter lämpliga användningsområden, så om du letar efter en kikare för jakt är det enkelt att titta i kategorin jaktkikare efter något som passar.

Såg

En mångfacetterad såg har flera användningsområden vid jakt. Allt från att fixa ved till vissa moment av slakt och styckning. Vi har exempelvis en bra jaktsåg från EKA Knivar som har utbytbara sågblad beroende på om du ska såga i trä, metall eller kött. Den är även hopfällbar för att ta minimal plats i packningen.

Vapentillbehör

När det kommer till vapen finns det många roliga och praktiska tillbehör. Det man först kommer att tänka på är självklart ett kikarsikte, men det finns många andra detaljer som rembyglar, vapenrem och så allting som hör till vapenvård, så klart!

Kikarsikten

Det finns en uppsjö av olika kikarsikten att välja på med varierande prestanda, egenskaper och självklart prislapp. I vårt sortiment finns bland annat Bushnell kikarsikten som är den ledande amerikanska tillverkaren. I butiken är de grupperade efter modellfamilj. Det finns många saker att tänka på när man väljer kikarsikte (som kan bli en helt egen guide) med några detaljer är objektivstorlek (större objektiv ger generellt bättre ljusinsläpp, gynnsamt vid gryning/skymning), förstoring (stor förstoring är generellt bra på långa avstånd och dåligt på korta), riktmedel (det finns flera olika typer av hårskors och riktmedel).

Det är även populärt med belyst kikarsikte, då den belysta punkten gör det enklare för ögat att hitta träffpunkten även mot en mörk bakgrund eller vid snabb rörelse.

Linsskydd

Om du jagar när det är blött eller snöar är ett bra linsskydd till stor hjälp. Butler Creek Flip-Open är en serie linsskydd som är mycket populära då enkelt öppnar linsskydden utan att behöva släppa vapnet ur anläggning eller färdigställning. Det finns även genomskinliga linsskydd som gör att du kan ta skottet även om du glömt öppna linsskyddet. Ganska smart för glömska eller stressade jägare!

Vapenrem

En bra vapenrem är lika härligt att ha som det är irriterande att ha en dålig dito som glider av axeln. Det är inte bara en bekvämlighet utan också bra ur säkerhetssynpunkt eftersom siktets inställning lätt kan rubbas om man tappar vapnet och har otur. Vi har flera olika vapenremmar i sortimentet som alla är av hög kvalitet och komfort. Kombinera gärna vapenremmen med en bra rembygel för bästa funktion och säkerhet.

Vapenvård

Vi har ett brett sortiment av vapenvårdsprodukter från några av världens mest kända varumärken. Du hittar allting väl sorterat i kategorier under huvudkategorin.

Att ta sin vapenvård på allvar och hålla vapnet i gott skick är inte bara roligt (för det är det) utan även något som borgar för bästa precision och en lång livslängd för ditt vapen. Vi har även skrivit en utförlig guide om vapenvård för dig som är osäker på exakt hur man ska göra och vilka produkter man behöver.

Jakttillbehör

Här kommer några utvalda produktområden som inte är specifikt anpassade till jakt, men som ändå kan vara välkomna i jägarens utrustning.

Termos

En bra termos är ett måste för varje jägare. En lång jaktdag är inte densamma utan en varm kopp kaffe mellan passen och det skadar ju dessutom inte om termosen är snygg. En favorit hos oss är de snygga okrossbara termosarna från Stanley som har en klassisk design och håller innehållet varmt riktigt länge.

Göra upp eld

Vi har flera praktiska verktyg i sortimentet som hjälper till när det är dags att göra upp en brasa, bland annat stormtändare, fnöske och tändstål.

Vattenflaska

En termos med kaffe är som sagt ett måste på jakten, men minst lika viktigt är att hålla vätskebalansen på en bra nivå (och där hjälper ju kaffet inte direkt till). Vi har riktigt bra vattenflaskor i aluminium i sortimentet som är miljövänliga (eftersom de kan användas många gånger och är 100% återvinningsbara). En SIGG vattenflaska är även stryktålig och innehåller inga giftiga ämnen. Vattenflaskorna kan med fördel kombineras med ett fodral i neopren så att de inte skramlar i skogen.

Första hjälpen

Ett första hjälpen kit är lite som en försäkring - bra att ha om olyckan är framme, men man hoppas att den aldrig ska behöva användas. Vi har flera första hjälpen kit i olika utföranden som är perfekta att ha i jaktbilen eller gemensamt i jaktlaget om någonting skulle hända. Utrustningen kan självklart även användas för att hjälpa hundar som gjort sig illa i skogen, vilket ju tyvärr också händer titt som tätt.

Det var ett litet (nåja) urval ur vårt sortiment inför höstens jakt. Feedback, frågor och kommentarer är som alltid välkomna och du hittar även ett urval av de produkter som nämnts längre ned på sidan.

Med vänliga hälsningar,
Active Outfit