I söndags arrangerade Floda Jaktskytteklubb en mycket trevlig jaktstig som bjöd på bra träning, en väldigt trevlig runda i skogen och vackert väder. Det sistnämnda kan vi kanske inte kreditera Floda JSK för, men i allt annat gör jag "hatten av" för ett jättefint arrangemang.

Victor

Jag tycker att jaktstigar är roligt av flera skäl, dels för att det är nyttig övning och dels för att det är något som jag och min farfar gjort flera gånger tillsammans under många års tid. Farfar är 85 år (nyss fyllda) och skjuter fortfarande bättre än de flesta 30-åringar jag känner (inklusive mig själv), så man får se till att ha tungan rätt i mun när man följer med honom ut i skogen...

Totalt deltog drygt 150 skyttar i tävlingen som bestod av åtta stationer med två skott på varje. För er som inte deltagit i en jaktstig kanske en kort beskrivning är på sin plats. En jaktstig består av ett antal stationer (oftast 8-10 stycken) där man skjuter på rörliga plåtfigurer föreställande djur och fåglar på marknivå. Det vanligaste är att figurerna löper längs en uppspänd vajer, men det kan också vara ett roterande hjul eller liknande. Målen löper på olika avstånd, i olika vinklar och med olika hastighet. Även storleken på papperslappen som sitter i målet varierar.

Vict01Vict02

Man skjuter i regel två skott per station (på ett mål vardera) och sedan räknas poäng 0-10 på varje skott. Bom ger 0 poäng, poäng 1-9 tilldelas för samma antal hål i lappen och 10 poäng ges om man har 10 eller fler hagel i lappen. Antalet poäng räknas sedan ihop till ett slutresultat. Det finns även en kort information om jaktstigar på wikipedia.

Exempelvis sköt jag i Floda 141 poäng, vilket innebär att jag totalt tappade 19 hagel på de åtta stationerna.

Att öva på jaktstig blir därmed ett utmärkt sätt att öva upp ett skytte som är snarlikt "riktiga" jaktsekvenser med snabba skott i relativt korta "fönster". Det som är ett extra plus med jaktstigen är att det även blir en trevlig promenad i skogen, vilket inte så många andra skytteformer erbjuder (förutom riktig jakt då, så klart). Det gör också att det blir ett trevligt socialt arrangemang där man kan gå och prata lite med sina medskyttar mellan stationerna, till och med min fru och dotter som inte skjuter själva än tyckte att det var riktigt trevligt.

Tävlingsmomentet i det hela är givetvis en krydda som sporrar många, men jag tror att de flesta ser jaktstigarna som ett väldigt trevligt social engagemang, en möjlighet att utöva sitt jaktintresse även utanför säsongen och en väldigt rolig övningsform för att inte bli ringrostiga under de månader som jakten ligger nere. För den tävlingssugne finns dock all möjlighet att mäta sig med andra då flertalet av de jaktstigar som arrangeras ingår i arrangemanget Jägareförbundet Gyttorp Cup.

Om du inte har gått någon jaktstig så rekommenderar jag det varmt och är du en flitig besökare så kanske vi ses på någon annan av vårens tävlingar...

Lycka till med skyttet!

Med vänliga hälsningar,
Victor Wennerholm