Att välja jaktradio är ett svårt beslut för många jägare.

Det finns många varumärken med olika modeller och det finns dessutom massor av funktioner som kan vara svåra att veta om man verkligen behöver eller inte. Det kan skilja mycket i pris mellan olika modeller och utöver det finns det ju dessutom två olika frekvensband (31 MHz och 155 MHz) som inte är kompatibla med varandra, vilket därför blir det första och viktigaste valet när du ska köpa din jaktradio.

Radion ska för det första vara lätt att förstå och använda. Hela poängen är ju att det ska vara ett hjälpmedel under jakten och inte ett störande moment. Därför föredrar många de lite mindre och lättare modellerna framför äldre modeller som ofta är både större och tyngre. Eftersom enheterna ofta kostar en hel del pengar vill man ju också att de ska tåla stötar, slag, väta och annat som de förr eller senare kommer att utsättas för ute i skogen.

Den här guiden är till för att gå igenom alla de begrepp, termer och funktioner som finns på jaktradio-enheter idag och syftar till att vara en hjälp för dig som står inför att köpa en ny jaktradio. Vi har strukturerat guiden enligt ett antal rubriker för att underlätta läsningen för dig, där vi försöker börja med det viktigaste och jobba oss ned till de minsta detaljerna.

JAktradio01

31 MHz jaktradio eller 155 MHz jaktradio?

I Sverige används två olika frekvensband för jaktradio, ett vid 31 MHz (vilket är nära gränsen mot kortvågsradio) och ett vid 155 MHz (vilket är nära gränsen för marin VHF-radio). 155 MHz är idag det vanligaste och de flesta jaktradioenheter som säljs är 155 MHz, men det finns fortfarande jaktlag som föredrar 31 MHz så man bör dubbelkolla detta med jaktkamraterna innan man köper sin radio. Vissa jägare jagar med flera olika jaktlag och kan då behöva en av varje, därför finns det vissa "kombipaket" att köpa med en 155 MHz radio och en 31 MHz radio som delar på ett batteri, en laddare, osv.

Räckvidden mellan två jaktradioenheter och vilken kvalitet det blir på sändningen är bl.a. en funktion av avståndet mellan enheterna, hur terrängen ser ut och vilket frekvensband som används. Generellt kan man säga att radiovågor med lägre frekvenser har lättare att följa terrängen och därför ger bättre hörbarhet i kuperad terräng medan radiovågor med högre frekvenser har lättare att tränga igenom hinder och därför ger bättre hörbarhet i tät skog. Radiovågor med lägre frekvenser har också lättare att reflekteras i atmosfären och råkar därför oftare ut för att sändningar från helt andra områden kan uppfattas på nätet och då störa den önskade radiotrafiken.

Analog eller digital jaktradio?

En nyhet på marknaden som kommit de senaste åren är digital jaktradio. Skillnaden mellan analog och digital jaktradio är framförallt i hörbarheten i utkanten av sändningsområdet. I en traditionell analog radio avtar hörbarheten mer eller mindre linjärt i förhållande till avståndet mellan sändare och mottagare, med andra ord får man "halvbra" ljudkvalitet i stora delar av det sändningsområde som radion arbetar inom. Med den digitala tekniken behåller man en mycket högre ljudkvalitet ända ut till ytterkanterna av sändningsområdet, vilket är en klar fördel.

De digitala jaktradioenheterna är också helt bakåtkompatibla, det går med andra ord bra att kommunicera mellan analoga och digitala enheter. (Hela jaktlaget måste med andra ord inte byta samtidigt.) Den enda nackdelen är priset – de digitala jaktradioenheterna är än så länge betydligt dyrare än de analoga vilket gjort att den väntande ”revolutionen” när alla jägare ska byta från analogt till digitalt ännu inte tagit fart och de flesta nya enheter som säljs är fortfarande analoga. Det beror också på att de analoga modellerna har fortsatt att bli bättre och bättre, även om det fortfarande är en tydlig skillnad mellan analoga och digitala enheter.JAktradio02

De viktigaste funktionerna

De två viktigaste delarna på jaktradion är de grundläggande för att den överhuvudtaget ska fungera, nämligen batteriet och antennen. De flesta moderna jaktradioenheter har bra, lätta batterier med en passningstid som är betydligt längre än en normal jakthelg, ofta uppemot 40-50 timmar. Det är bra, för det är inte roligt att kliva upp på morgonen och inse att man kommer att få vara utan kommunikation hela dagen för att man missat att ladda sin jaktradio. Idag finns även batterier som är IP-klassade för att vara helt vattentäta, men i princip alla batterier som säljs tillsammans av seriösa jaktradio-tillverkare är fuktskyddade och klarar vanligt användande i skog och mark alldeles utmärkt, även om de inte klarar 30 minuter på 1 meters djup.

När det kommer till antenner så levereras de flesta enheter med en kort, böjlig basantenn. Beroende på hur terrängen ser ut där du jagar och hur stora markerna är så kan det vara en idé att även köpa till en skogsantenn som är längre, för att på så sätt få ökad räckvidd och ljudkvalitet. Det viktiga att tänka på när man byter antenn till en radioenhet som både sänder och tar emot radiovågor är att det är mycket mer än bara ”ett stycke metall”.

Vi behöver kanske inte fördjupa oss mer än nödvändigt i vetenskapen runt radiovågor och deras egenskaper, men förenklat kan man säga att förmågan att sända ut radiovågor på en viss våglängd är beroende av längden på antennen. Enheter som jobbar på olika frekvensband ska därför ha olika antenner och det är viktigt att det blir rätt, tar man en antenn till en 31 MHz radioenhet och sätter på en 155 MHz radio är risken att man sänker prestandan ordentligt eller till och med skada sändaren i enheten.

Om man är intresserad av att fördjupa sig i just det ämnet finns bra, övergripande artiklar på wikipedia om både radioteknik och antenner.

Övriga funktioner

Display – De allra enklaste modellerna saknar fortfarande display, men i övrigt så är det i stort sett standard på jaktradioenheter idag. Det som kan vara värt att tänka på är om display är belyst och hur pass tydligt den går att läsa.

Reglage – En bra jaktradio har tydliga, lättmanövrerade reglage som är lätta att använda även när man bär handskar. Att välja kanaler och ändra volym med rattar kan vara mer praktiskt än knappar, eftersom det är lättare att göra utan att ta upp radion ur fickan samt att man slipper titta på displayen för att se att rätt kanal är inställd.

Whisper-mode – Whispering innebär att radioenheten har en funktion som förstärker din röst innan den sänds ut på nätet. Detta kan vara bra att använda om man vill kunna viska i radioenheten men ändå uppfattas tydligt av de andra på nätet, en praktisk funktion när drömtjuren står 50 meter bort i fel vinkel och man vill se till att jaktledaren inte avbryter jakten – utan att skrämma bort älgen.

Scrambling – En funktion som krypterar det som sänds på nätet och gör att bara de som delar samma nyckel kan höra vad som sägs. Förmodligen inte en funktion som används av särskilt många, men den erbjuds ändå på många radioenheter.

Bluetooth – Erbjuds på allt fler radioenheter och de flesta tillverkare har åtminstone en Bluetooth-kompatibel modell. Tekniken möjliggör trådlös överföring till olika tillbehör som headset, hörselkåpor (exempelvis Peltor) och liknande vilket kan vara väldigt skönt då man slipper onödiga sladdar som annars kan trassla in sig i annan utrustning, störa din anläggning, etc.

VOX – Är ett coolare ord för röststyrd sändning och betyder helt enkelt att radion sänder automatiskt när du pratar i den. Kan vara praktiskt i vissa lägen, men är knappast en funktion som alla i jaktlaget bör använda då det kommer att innebära en massa onödiga sändningar på radionätet.

Pilottoner – Genom att använda pilottoner kan flera olika grupper ”samsas” på samma radiokanal. Om man jagar i ett område där det är tätt med andra jaktlag kan det lätt bli störande om sändningarna går in i varandra och det inte finns några ”lediga” kanaler att flytta till. Om man använder pilottoner kan man jobba på samma frekvensband utan att störa eller höra varandras sändningar, dock ställer det lite högre krav på samordning då alla i jaktlaget måste ställa in samma pilotton för att kunna vara med.

Tillbehör till jaktradio

Det finns en mängd olika tillbehör till dagens jaktradioenheter. Tillbehören kan vara en snårig djungel och det kan vara en hel vetenskap att lista ut vilka som passar till din radioenhet. Vi har gjort det enkelt för dig som kund och länkat alla tillbehör till rätt radioenheter. För att hitta vilka tillbehör som passar till din radio går du bara in på din radioenhet och klickar på fliken ”Tillbehör” så hittar du en lista på alla som är kompatibla med din radio.

Som vi nämnt tidigare finns olika typer av antenner, utbytbara batterier med olika prestanda, fodral och selar för att bära och skydda din jaktradio, headset med PTT-funktion (Push To Talk) som fungerar som ett headset till mobiltelefon och gör att du slipper ta upp din radio för att höra vad som sägs på nätet och även sända själv.

Ett bra headset är verkligen ett tillbehör vi rekommenderar eftersom det även gör att du får medhörningen direkt i örat istället för genom högtalaren på radioenheten. Om ljudet kommer från högtalaren är risken stor att ljudet även stör vilt i din närhet och begränsar dina möjligheter till en framgångsrik jakt.

Många jägare använder även aktiva hörselskydd idag (dvs. hörselskydd som gör att man hör alla ljud omkring sig, men stänger av och filtrerar bort höga ljud som exempelvis ett gevärsskott) och de flesta av dessa hörselskydd går att koppla direkt till jaktradion. Då får man medhörningen direkt i hörselkåporna och behöver inget separat headset. Dessa kopplingar finns både med och utan mikrofon för sändning.

I butiken hittar du jaktradio från Albecom, Icom, Lafayette, V-Com och Zodiac. Alla märken har olika funktioner och fördelar, och varierar även i olika prisklasser. Du hittar även ett urval av lämpliga produkter längre ned på den här sidan.

Feedback, frågor och kommentarer på bloggen är varmt välkomna, som vanligt.

Med vänliga hälsningar,
Active Outfit