Våren är en tid då de flesta jägare skjuter in sina vapen, fixar med sin utrustning och andra detaljer inför höstens jaktstart. Men även nu finns det möjligheter att jaga i fantastisk natur då råbocksjakten startar den 1 maj och pågår fram till 15 juni. Under vårjakten får hornbärande djur skjutas i Uppsala, Västmanlands, Gävleborgs, Västernorrlands och Västerbottens län. Jakten får endast bedrivas som smyg eller -vaktjakt.

Jag heter Anders Lindström och jobbar som jaktexpert på Active Outfit. Enligt mig är maj månad är en härlig tid då grönskan exploderar i skog och marker när den första värmen sveper över vårt land. Att få sitta ute en vårmorgon och vaka på en råbock är en upplevelse som inte är alla jägare förunnad. Det är den optimala jakten för den frälste jägaren.

Skygga bockar

Att jaga på våren när det är varmt ställer ungefär samma krav på jägaren som under bockjakten i augusti. Skillnaden är att bockarna ofta är ute lite tidigare på kvällen under våren. Man behöver oftast inte sitta och vaka tills det blir mörkt innan man har fått ut en bock på åkern eller på hygget. Min egen erfarenhet är dessutom att bockarna är mindre skygga på våren och njuter av våren vilket gör dem mindre vaksamma än på hösten. Man ges då chansen att göra en bra ansmygning som innebär att man inte behöver chansa med ett skott på för långt håll.Skygga_Bockar

Vapen och kaliber vid råbocksjakt

Val av vapen och kaliber råder det skilda åsikter om. Själv använder jag en 6,5x55 med en Zeiss 3-12x56 monterad. Kulvalet är för mig rätt enkelt. Personligen föredrar jag en hård kula, närmare bestämt en Norma Oryx. Eftersom rådjuret endast väger ca 25kg så slår kulan igenom utan att expandera särskilt mycket, med andra ord en god effekt i viltet utan onödig köttförstörelse.

Skottläget

Under vårjakten har man oftast god tid på sig att välja skottläge. Jag försöker placera skottet lite högt bakom bogen. Vid ett helt rätt placerat skott så blir köttförstöringen minimal. Jag försöker undvika bogskott under varma årstider då utsprängningen av blod blir stor vilket ökar risken att få in bakterier i köttet drastiskt, i en varmare årstid ökar risken dessutom att få in bakterier i köttet.

Hanteringen av köttet

Vid den här tiden på året får man tänka efter noga under urtagningen av råbocken då bakterier lättare sprids och frodas i värmen.

Ett tips är att använda sig av latexhandskar vid urtagningen samt desinficera kniven med handsprit efter att man öppnat buken, innan man börjar att jobba med kniven inne i djuret med urtagningen. Man bör dessutom försöka få ner djuret i en viltsäck så fort som möjligt.

Har man haft oturen att skjuta sönder buken på råbocken så rekommenderas att vänta med urtagningen av inälvorna tills du har dragit fram djuret till bilen. Väl framme vid fordonet bör man ha en 10-liters dunk med vatten redo. Ta ur inälvorna och skölj bukhålan noga med rent vatten.

Visste du att?
- Rådjur i vilt tillstånd sällan blir äldre än 10 år.
- Det oftast är tändernas slitage som begränsar livslängden.
- Det äldsta rådjuret man känner till var en råbock på 20 år som levde i hägn.
- Den sannolika anledningen till den långa livslängden var att slitaget på tänderna inte blev lika stort då hägnets foder var bättre än i rådjurs naturliga fodersök.

För att summera denna artikel vill jag säga att jag varmt rekommenderar alla som får chansen att prova på att jaga råbock på våren! Om du har frågor kring jakt, utrustning eller någonting annat så hjälper vi gärna till och du är alltid välkommen att kontakta oss på 08-515 100 06 eller info@activeoutfit.se

/Anders Lindström