Nu är jakten på dovhjort igång!

Nu i mitten på september är den mycket spännande jakten på hornbärande dovhjort i full gång. Alla som har jagat hjort vet att det är mycket svårare än att smyga och vaka på rådjur. Ibland undrar man om hjortarna har ett sjätte sinne som gör att de kan upptäcka en jägare trots att man absolut inte borde blivit sedd.

För dovhjortsjakten behöver man först och främst ha en handkikare av god kvalitet med sig. Naturligtvis är en stor och ljusstark kikare att föredra då djuren ofta kommer ut när det har blivit ordentligt mörkt. Kikaren bör dock inte vara så stor att den stör smygjakten. En kikarsele som håller kikaren mot bröstet och förhindrar den från att slänga omkring är ett mycket bra hjälpmedel.Dovhjort_Jaga

Mjuka och tysta pürschkläder är ett måste för denna typ av jakt. Själv föredrar jag att jaga i ett par träningsskor i september. Byxorna skall vara ofodrade och gärna kamouflerade, men på överkroppen så är en mjuk, grön tröja det tystaste och bekvämaste klädesplagget att använda förutsatt att vädret är på jägarens sida.

När det kommer till vapnet är kalibern inte så viktig om skotten blir under 200 meter, men ett bra tips är att maskera vapnet med en dekalsats så att vapnet blir kamouflerat och smälter in i naturen. Kikarsiktet blir en av de viktigaste delarna i utrustningen vid denna jaktyp. Man bör välja ett ljustarkt kikarsikte med en möjlighet att gå upp till minst 9x förstoring. Ännu större förstoring är att föredra om man har ett bra skjutstöd med sig, antingen monterat på vapnet som ett benstöd eller som en skjutkäpp, gärna trebent så att den står stadigt i avfyrningsögonblicket.

Karta, kompass och gärna en bra GPS är hjälpmedel som gör att en rundsmygning för att hjorten inte skall få någon vittring blir mycket enklare. Man får ofta ta en ordentlig sväng runt. Lite mjöl eller talk i en snusdosa gör att man hela tiden har möjlighet att hålla koll på vindriktningen. Man bör också tänka på att en ensam vuxen knappt orkar dra en skjuten dovhjort. Om man är ensam bör man inte skjuta långt ifrån farbar väg samt alltid se till att en dragsele finns med i utrustningen.

Med en bra dragsele kan man dra en dovhjort ett par hundra meter även om det kan vara mycket jobbigt, speciellt om hjorten är hornbärande. Hjorten har en tendens att ”springa” en bit även efter bra skjutna skott. Så se till att ha en bra eftersöksutrustning med på jakten eller liggandes i bilen. Självklart ska ett eftersöksekipage finnas tillgängligt vid varje jakttillfälle.

Med vänliga hälsningar,
Anders Lindström