Är dina kamouflagekläder självlysande i skogen?

I den här artikeln kommer vi att avhandla ett ämne som är okänt för många jägare, men som kan ha stor betydelse för jakten. Kamouflagekläder har blivit allt mer populära hos jägare de senaste åren och fördelarna är uppenbara, om jägaren blir svårare för viltet att upptäcka blir chanserna till en framgångsrik jakt större.

Dock finns det en effekt som är okänd för många, men som kan göra att dina jaktkläder har helt motsatt effekt och faktiskt gör dig enklare att upptäcka för vilda djur! Boven i dramat heter optiska blekmedel eller optiska vitmedel, ämnen som är vanligt förekommande vid infärgning av tyger (även kamouflage) och som också förekommer i vissa tvättmedel.

Men för att förstå hur allting hänger ihop måste vi först förstå skillnaden mellan människors och djurs seende, särskilt med avseende på vår uppfattning av ljus och färg.

Ögat består av två typer av sinnesceller, stavar och tappar. Cellerna fungerar som receptorer för ljus och färg, där tapparna är mest färgkänsliga och kommer till användning i dagsljus medan stavarna är mer ljuskänsliga och utgör huvuddelen av vårt mörkerseende. De flesta viltarter har väsentligt bättre mörkerseende än oss människor (fler stavar i ögat), med den medföljande effekten att de också har färre tappar och därmed ett annorlunda färgseende. Det betyder dock inte att alla djur är färgblinda och bara ser i svartvitt, vilket är en vanlig missuppfattning.

Kamouflage_Product_PageDet vi människor uppfattar som färger kallas för den synliga delen av det elektromagnetiska spektret, vilket är något egoistiskt. Det heter nämligen så för att det är just den delen av spektret som vi människor kan se, men det betyder inte att alla andra delar av detta spektrum är osynligt för allt annat som lever på planeten.

Om vi istället utgår från vilda djurs ögon och försöker förstå hur de ser sin verklighet blir bilden en annan. Det finns givetvis variationer mellan olika viltarter, men generellt kan man säga att de vilda djur vi jagar i Sverige har dåligt färgseende i den del av spektret där våglängderna är längre, dvs. där färger som röd, orange, gul och grön befinner sig. Dessa färger ser djuren sannolikt (baserat på det vi vet om sammansättningen av sinnescellerna i deras ögon) som olika nyanser av grått. Det är också anledningen till att vi jägare kan bära varselfärger (exempelvis signalorange) som gör oss supertydliga för varandra, utan att djuren lägger märke till det. De flesta jägare som provat camokläder håller nog med om att de inte uppfattar någon väsentlig skillnad i viltets beteende baserat på om de bär vanlig camo eller blaze-camo.

Men i den kortare delen av vårt färgspektrum har många viltarter ett färgseende som förmodligen liknar vårt, med andra ord uppfattar de färger som går mot den lila och blå delen av skalan. Många hjortdjur saknar dessutom den typen av UV-filter som vi människor har i ögats lins (som skyddar våra ögon från solljuset, men samtidigt gör att vi inte uppfattar den ultravioletta delen av färgspektrat som synligt ljus. Med andra ord, forskning visar att vissa vilda djur sannolikt även kan se UV-ljus.

Spectrum_Light

Så vad har detta med kamouflagekläder att göra?

Som vi nämnde kort i början av denna artikel finns det något som kallas optiska blekmedel eller optiska vitmedel. Det är en typ av kemikalier som används vid textilframställning och i vissa tvättmedel. Syftet med dessa kemikalier är helt enkelt att få vit färg att se vitare ut, en effekt som ges via att bryta det (för oss) osynliga UV-ljuset till ett ljus som ligger i det violetta/blå delen av det synliga spektrat – dvs. den del av färgskalan som vissa viltarter kan urskilja. Med andra ord kan de vita/ljusa partierna av kamouflagekläder som är behandlade med dessa kemikalier eller som tvättas i fel tvättmedel i princip bli självlysande i djurens ögon.

Det ska nämnas att optiska blekmedel är ovanliga i svenska tvättmedel, eftersom de klassas som miljöfarliga ämnen. Så länge som man använder ett miljömärkt tvättmedel från ett svenskt varumärke ska man med andra ord inte behöva oroa sig för detta, men ett starkt tips till jägare är ju att också se till att det är helt oparfymerat.

Problemet för svenska jägare blir då främst om optiska vitmedel har använts vid infärgningen av tyget och/eller framställandet av jaktkläderna. Om så är fallet sitter dessa medel inuti tyget och går därmed inte att tvätta ur med vanligt tvättmedel – finns effekten där försvinner den alltså inte i tvätten!

Hur tar man reda på om jaktkläderna reflekterar UV-ljus?

Det är enkelt, allt man behöver är ett mörkt rum och en UV-lampa med rätt våglängd (omkring 350 nm). När man belyser ett plagg som är behandlat med optiska blekmedel i ett mörkt rum kommer de ljusa partierna i kamouflagemönstret att reflektera UV-ljuset mycket tydligt. Om man vill lära sig att se skillnaden mellan en vit färg som reflekterar UV-ljus och en som inte gör det är ett bra tips att ta en bit vanligt kopieringspapper (denna typ av papper är blekt) och en bit vitt tidningspapper (denna typ av papper är oftast oblekt). Belyser man dessa två papper bredvid varandra med lampan på ca 30-50 cm avstånd kommer kopieringspappret lysa tydligt, medan det oblekta pappret inte alls ger samma effekt. Det är samma typ av reaktion vi ser i kopieringspappret vi letar efter i kamouflagemönstret på våra jaktkläder!

Vad gör man åt det om kläderna är UV-reflekterande?

Det här är lyckligtvis också ganska enkelt. Det finns två produkter som är speciellt framtagna för att motverka den här effekten – tvättmedlet Atsko Sport-Wash och spraymedlet Atsko UV-killer. För att behandla ett UV-reflekterande plagg tvättar man det helt enkelt först i Atsko Sport-Wash (som är ett väldigt bra tvättmedel för alla jaktkläder då det är garanterat fritt från optiska blekmedel och dessutom är helt oparfymerat).

När tvättmaskinen är klar tar man plagget direkt (medan det fortfarande är fuktigt) och sprayar ett jämnt lager Atsko UV-Killer över hela ytan. Det här kan man med fördel göra i ett mörkt rum med UV-lampan som hjälp. Man ser direkt när sprayen lägger sig på ytan att den reflekterande effekten försvinner och kan på så vis effektivt behandla hela plagget utan att missa någon yta.

Med fördel kan man jobba in sprayen i det fuktiga tyget med en tvättsvamp, borste eller liknande för att se till att behandlingen går in ordentligt.

Under tiden man jobbar har sprayen har ett vitt, mjölkigt utseende så länge den är flytande/fuktig. Det är inget att bekymra sig om, när allting har torkat är behandlingen helt osynlig och luktfri – men effekten att plagget inte längre reflekterar/bryter UV-ljus ligger kvar!

Produkterna som nämns i denna artikel hittar du på länkarna nedan, vi har också satt ihop ett bra paketpris på alla tre produkterna.

UV-lampa för jaktkläder
Atsko Sport-Wash tvättmedel
Atsko UV-killer spray

Kontakta oss gärna om du har frågor, vi finns alltid till hands för att hjälpa till!

Med vänliga hälsningar,
Active Outfit