Tankar, erfarenheter och praktiska tips från 35 år av eftersök på skadat vilt.

Det finns många duktiga eftersöksjägare i Sverige som gör ett stort och viktigt jobb för att ta hand om skadat vilt och minska onödigt lidande, ett viktig jaktetiskt ställningstagande och även en samhällsnytta som landets eftersöksjägare bidrar med för att ta hand om vilt som skadats i trafiken. Efter 35 års erfarenhet av eftersök i jaktliga förhållande och 20-25 år av kommunalt anlitad eftersöksjägare tänkte jag här dela med mig av några tankar kring eftersöksjakt.

Att vara eftersöksjägare är en stor uppoffring där Murphys lag (även kallad "Lagen om alltings jävlighet") ofta råder. Med andra ord är det när man är som minst förberedd och när det passar allra sämst som någon ringer och säger att ett vilt är påkört eller att det finns vilt som har skadats. Det är då det gäller att vara organiserad och ha allting som man behöver färdigpackat i en eftersöksväska.

Eftersok_jagare

Det största problemet när man får ett samtal från polismyndigheten om ett påkört vilt är att platsen där olyckan ska ha skett sällan är där den uppges vara och nästan aldrig är korrekt utmärkt. Att gå mitt i natten på en livligt trafikerad landsväg med en hund i koppel är förknippat med väldigt stora risker. Det är därför som eftersöksjägarens utrustning är så viktig.

Vi börjar med klädseln; vanliga jaktkäder som grund fungerar utmärkt, men utöver det behöver man mycket synliga överdragskläder eller signalväst. På senare år har det kommit mycket bra jaktjackor i signalfärger som är försedda med påsydda reflexband. På fötterna är kraftiga kängor att rekommendera, då det är mycket svårt att se var man sätter fötterna i mörkret. Det är inte så roligt att mitt i natten i slutet av november bryta eller stuka en fot några kilometer ut i skogen.

Eftersöksjägarens viktigaste verktyg är ficklampan. I dagsläget finns det en uppsjö av olika lampor av olika modeller att välja på. En pannlampa är väldigt bra att ha och man bör också komplettera utrustningen med en handburen ficklampa. Utöver det bör även vapnet ha en lampa monterad så att man kan skjuta djuret i mörkret. Personligen prioriterar jag livslängd på batteriet framför ljustyrka. En jättestark lampa som lyser i 25-30 min är värdelös att använda vid ett eftersök. Istället bör man välja en modern LED-lampa med minst 2-3 timmars lystid.

En elektronisk GPS och en kompass är alltid bra att ha. GPSen gör det lätt för dig att markera ut var djuret ligger och underlättar orienteringen enormt. En kompass tillhör grundutrustningen och sviker aldrig när GPSen får slut på batterier eller slutar fungera av någon anledning.

Frågan om vilken hund som är lämpligast att använda på eftersök kommer upp i varje samtal som rör ämnet. Generellt har alla hundar bra näsor och kan därmed användas. Hur bra de är handlar framförallt om träning. Självklart finns det hundraser som är bättre än andra och som har mycket av spårningen medfödd, vilket gör att behovet av träning minskar. Med det sagt tänker jag låta bli att försöka lista vilka raser som blir de bästa eftersökshundarna för att undvika att göra mig ovän med folk i onödan, erfarenheten säger att hundar av många olika raser kan bli utmärkta eftersökshundar med rätt träning.

Hundens utrustning finns det också en del att säga om. En lång och trasselfri spårlina tillhör grundutrustningen, tillsammans med en spårsele. En spårsele är bäst då hunden har fått lära sig att inte dra när den går i koppel och har halsband.

Det kan vara stor skillnad på att göra ett eftersök på ett påskjutet vilt och ett som är trafikskadat. Det påskjutna viltet släpper så gott som alltid blod även om vi människor inte ser detta. Hundarnas näsor kan dock plocka upp detta. Trafikskadat vilt behöver å andra sidan inte ha fått några sårskador över huvudtaget, men kan ha inre skador eller brutna ben. Problemet när man ska göra eftersök på jakt är ofta att man har jagat med samma hund som man ska göra eftersöket med, vilket man bör undvika så långt det är möjligt. Den hund som använts vid jakten är ofta kvar i sitt "jaktläge" och kommer att reagera mer på syn och rörelse än med sin nos. Har man möjlighet att plocka fram en eftersökshund som inte har jagat under dagen är det oftast den bästa lösningen. Men självklart, har man ingen utvilad hund och bilen är långt borta då får man ta den bästa hund som man har till hands.

Frågan är ofta uppe på tapeten hur snabbt efter en skadeskjutning man ska gå på ett vilt. Den gängse regeln är att man ska vänta en timme innan man påbörjar ett eftersök. Men, tiden kan korrigeras om man har erfarenhet av liknande situationer. Med erfarenhet kan man göra en bedömmning av skottplatsen samt mängd och typ av blod för att se om man lika gärna kan gå på direkt. Gör man bedömningen att detta är lämpligt kan det vara rätt beslut, eftersom meningen alltid är att djuret ska slippa lida i onödan.

Vildsvinet är lite annorlunda vid eftersök då det har en tendens att gå väldigt långt och rakt även med relativt kraftiga skottskador. Man får där väga in risken med att kliva in på en skadeskjuten stor gris som mycket väl kan attackera dig eller din hund mot att låta djuret ta en lega och låta det självdö. När det gäller eftersök på gris och älg så kan man använda ställande hund, men det allra bästa är alltid ett långsamt och noggrant eftersöksekipage som lungt och effektivt gör en spårning efter viltet.

Vapnet för ett eftersök ska framförallt vara stryktåligt. Kalibern spelar inte särskilt stor roll, men kan man hantera kraftigare kalibrar så är det naturligtvis bättre. Siktet på vapnet kan antingen vara öppna originalriktmedlen eller ett rödpunktsikte. Kikarsiktet är inte lämpligt att använda på ett eftersöksvapen, men ibland när ett eftersök ska göras under jakten har man inte tid att byta utan får ta det som man har i handen.

Eftersök är ett komplext och intressant ämne inom jakten och det går att skriva hur mycket som helst, men detta är mina övergripande tankar och erfarenheter. Om du har frågor kring eftersök, utrustning eller annat som har med jakt och vapen att göra är du alltid välkommen att kontakta oss på Active Outfit!

Med vänliga hälsningar,
Ander Lindström,
Active Outfit