Bockar_KulleDen 16 augusti går starten för rådjursjakten på hornbärande bock. Detta är det första man får jaga på hösten och har i många år setts som den egentliga jaktstarten på årets jaktsäsong.

Många har sett fram emot detta datum ända sedan jaktslutet i januari. Det som med åren har gjort jakten i augusti ännu roligare är att vår fauna och vår viltstam har förbättras alltmer. Nu får man även jaga kronhjort från och med den 16 augusti, dock med vissa restriktioner. Inom kronskötselområde får hind och kalv jagas och utanför kronskötselområdet får årskalv jagas. Det är även full jakt på vildsvin, undantaget kultingförande sugga som naturligtvis är fredad.

Denna utveckling har gjort att det som populärt kallas för bockjakten är en jaktstart med mycket vilt att fälla om det skulle vara så att man har turen med sig. Även om du har jagat råbock varje år och tröttnat lite, har spänningen verkligen kommit tillbaka med de rika viltstammarna och möjligheten att fälla olika djur.

Att få uppleva när en eftermiddag går mot kväll med temperaturer kring 18-20 C, sittandes vid en åkerkant eller på en höjd gränsande mot ett hygge i den svala kvällsbrisen och där spana med kikaren för att se om någonting dyker upp på andra sidan kan vara den bästa sortens egentid. Morkullorna knirpar i luften och man hör gässen sträcka in mot de slagna vetefälten. Frågan är om livet kan bli så mycket bättre?

Man kan alltid diskutera om morgonen eller kvällen är bäst när det kommer till att vaka och smyga på råbock. Fördelarna med att smyga och vaka på kvällen är att man kan gå runt och kikarspana under ett par timmar. Kanske har bocken kommit ut lite tidigare den dagen? Man kan även få fullständig koll på vinden och därmed hitta det perfekta stället att sitta och vaka på. Detta kan vara en avgörande faktor eftersom man inte vill att vittringen ska spridas åt det håll man förväntar sig att bocken ska komma från.

Tips på utrustning om man vill nå ett bra jaktresultat:

En grön eller camouflagemönstrad keps på huvudet, där man antingen har möjlighet att fälla ner ett myggnät framför ansiktet eller får plats med ett myggnät under kepsen. Detta gör jakten mer avslappnad och ger jägaren möjlighet att sitta still. Man sitter helt enkelt inte och viftar bort alla blodsugande insekter och på så sätt skapar oljud och liv som kan skrämma bort skygga djur. Eftersom det är augusti så brukar man alltid vara för varmt klädd i sina vanliga jaktläder, så byt ut jackan mot en bra tröja. Tröjan bör vara extremt tyst och byxorna likaså, ett bra tips är att använda ett par gamla urtvättade jaktbyxor som då är mjuka och tysta. På fötterna passar ett par lätta kängor med mycket mjuka sulor. Ett par tunna skjuthandskar är också bra mot mygg.

Även om så gott som alla bockar redan brunstat går lockpipor bra att använda i augusti. Man skall dock locka mycket försiktigt! Det bästa lätet att använda efter brunsten brukar vara killingens kontaktläte. Rådjuret är ett socialt djur som gärna rör sig i mindre grupper och därför fungerar kontaktläte bra. Ångestläte kan vara utlösande om inget annat fungerat, men tänk på att ångestlätet bara bör användas de sista 20-30 minuterna innan det blir för mörkt för att skjuta.

Handkikare är ett måste för alla jägare. Det är nästan inte lönt att beträda skogen under jakt utan en bra handkikare. En av orsakerna till att kikaren är extremt viktig är av säkerhetsskäl. Ser man någonting som rör sig i skymmningen på andra sidan en äng eller ett hygge får man absolut inte lyfta kikarsiktet och vapnet för att se efter vad det var som rörde sig. Det kan vara en människa som har rört sig där borta och man har då siktat med ett laddat vapen på någon, vilket är förenat med respektlöshet och onödig risk.

Med andra ord bör man först titta med handkikaren för att se vad det är för något som fångat ens uppmärksamhet och först när målet är identifierat som skjutbart lyfter man vapnet och tittar genom kikarsiktet. En avståndsmätare är ett annat fantastiskt hjälpmedel att använda under vak och smygjakt. Med avståndsmätaren som hjälpmedel kan man komma in lagom långt på djuret så att man kan skjuta det perfekta skottet på ett rimligt skjutavstånd.

Bra utrusning för att hantera djuret efter skottet är också viktigt. En bra dragsele som gör det bekvämt att dra ut djuret ur skogen är bra att ha. När det kommer till jägarens käraste ägodel, kniven, är det bästa att ta med sig två knivar. En liten för öppning av buken och en större för att hantera resterande arbete under urtagning och flåning. En viltsäck ger ett bra skydd mot flugor och latexhandskar bör man också använda för att förhindra att onödiga bakterier överförs till köttet. (Augusti är en varm månad då bakterierna frodas som bäst.)

Ha inte för bråttom med att ta ur djuret! Även om skottet tagit lite långt bak så att inälvor träffats håller hinnorna i och runt tarmarna föroreningarna borta ifrån köttet. Har man möjlighet att vänta med att ta ur djuret tills man har vatten att skölja ur buken med så skall man göra det.

Hängningen av djuret är alltid lite svårt under augusti då de flesta jägare saknar möjlighet att förvara djuret tillräckligt svalt. Det vanligaste stället som man hänger bocken på är hemma i garaget. Där brukar det i allmänhet vara så svalt att djuret kan hänga runt tre dagar i en viltsäck. Regeln om 40-dygnsgrader är en mycket bra utgångspunkt för mörning; alltså en dag i 40C, två dagar i 20C eller fyra dagar i 10C. Se noga till att djuret hänger luftigt och inte ligger emot någonting. Det finns väldigt många åsikter om man skall hänga djuret med pälsen på eller inte. Fördelen med att dra av pälsen direkt är att det är mycket lättare att flå medan djuret är varmt. Det kan också kännas mer hygiensiskt att flå djuret snabbt då det finns tusentals fästingar som kryper i pälsen. Låter man pälsen sitta kvar gör det att man inte får det torra och hårda yttre skiktet på köttet som annars bildas. Det torra skiktet skyddar köttet men försämrar köttkvaliten.

Vapen och ammunition:

Vapnen som bockjägare använder skiljer sig mycket runt om i landet. I de flesta fall använder många sin vanliga ”älgstudsare” i de vanligaste kalibrarna 6,5x55 - 308win - 30/06. De som specialiserat sig på just bockjakt använder gärna lite mindre och mer flackskjutande kalibrar. Rådjuret är ett litet djur och då avstånden kan bli långa är det inte nödvändigt med grova kalibrar. Istället används vanligtvis kal. 222 och även kal. 223 som har kommit på senare år.

Det finns även de som förespråkar användning av de hypersnabba kalibrarna 22-250 och 220 Swift. Själv använder jag 6,5x55, vilket jag tycker är en mycket bra allround-kaliber när det gäller vak- och smygjakt. Eftersom man oftast har gott om tid att planera sitt skott är kraft inte det viktigaste, utan det är precision som gäller. Kaliber 6,5x55 är en klass 1-kaliber vilket gör att jag utan problem även kan skjuta en kronkalv eller en liten ”grillgris” som sticker fram trynet under bockjakten.

Vapnentypen varierar men själv föredrar jag ett lite tyngre vapen som är stabilt i skottet. Ett väljusterat avtryck med ett tryck runt 1,1-1,3 gör även det att förutsättningarna för ett perfekt skott ökar drastiskt.

Kikarsiktet är kanske vapnets viktigaste del och gör att förutsättningarna för ett perfekt skott blir optimala. Om informationen som kommer in till ögat är dålig, suddig eller diffus så kommer skottet när man trycker på avtryckaren bli därefter. Förstoringsgraderna bör vara i det högre spannet, 9-12 gånger som högst räcker utmärkt. Ljusstyrkan i siktet baseras på kvaliteten i optiken samt objektivets diameter. Ett kikarsikte med 50-56 öppning och en god optisk kvalitet gör väldigt mycket för att skottet ska bli bra. Många kikarsikten har idag belysta hårkors eller rödpunktsriktmedel, vilket gör att man ser riktmedlen väldigt mycket bättre, speciellt när det börjar skymma och bakgrunden är mörk. Behovet av gamla, grövre riktmedel har därmed minskat, men många använder fortfarande dessa riktmedel.

Jag hoppas att du kommer att få njuta av och uppskatta årets bockjakt! Kontakta oss gärna om du har frågor inför bockjakten, våra specialister finns alltid här för att hjälpa dig med frågor om utrustning, jaktformer eller annat.

Anders Lindström, Active Outfit